Skip to content

Filmul “Imaculat” este propunerea României pentru Premiile Oscar 2023

  • by

foto: Imaculat, Axel Film

Imaculat, în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscars 2023.

Acesta a fost ales dintre 6 filme românești, înscrise la CNC: Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, Metronom, regizat de Alexandru Belc, Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie, în regia lui Andrei Huțuleac, Miracol, regizat de Bogdan George Apetri, Crai Nou, regizat de Alina Grigore și R.M.N., în regia lui Cristian Mungiu.

Juriul care a stabilit propunerea României pentru o nominalizare la Oscaruri 2023 a fost format din cinci critici de film – Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu.

Imaculat a fost premiat în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu premiul pentru regizori aflați la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secțiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award” precum și premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Imaculat spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârnește revoltă.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanșează în ea efecte ce o transformă.

Imaculat este produs de Axel Film, distribuit în România de Follow Art Distribution, distribuit în Statele Unite ale Americii de Syndicado Inc. și vândut internațional de Syndicado Film Sales.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie 2022. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *