Skip to content

Filmul “Anora”, regizat de Sean Baker, a câștigat Palme d’Or 2024. Vedeți lista câștigătorilor

În această seară a avut loc ceremonie de decernare a premiilor la Festivalul de Film de la Cannes, iar marele câștigător este un film american independent, regizat de Sean Baker – “Anora”.

Palme d’Or, cel mai important trofeu în cinematografia mondială, merge anul acesta către un film care explorează lumea lucrătoarelor sexuale. Regizorul Sean Baker era cunoscut până acum pentru filmul The Florida Project, care i-a adus actorului William Defoe o nominalizare la Oscar.

Pe scenă, Baker a dedicat acest film lucrătoarelor sexuale din întreaga lume și a vorbit despre frumusețea cinemaului.

“Facem filme ca să fie văzute în sălile de cinema. Filmele nu ar trebui urmărite de acasă sau pe telefonul mobil, oricât de mult și-ar dori asta marile companii de tehnologie. La cinema împărtășim tristețea sau bucuria cu un grup de necunoscuți. E un miracol. Eu cred că viitorul cinematografiei este să se întoarcă acolo unde a început.”

Premiul i-a fost înmânat de George Lucas, care la rândul său a primit în această seară Palme d’Or d’Honneur. Cunoscutul regizor al filmelor Star Wars a fost aplaudat câteva minute în picioare, iar Francis Ford Coppola, prietenul și mentorul său, a urcat pe scenă și a susținut un laudatio, marcând un moment istoric.

George Lucas și Francis Ford Coppola/ foto: captură France Tv
George Lucas și Francis Ford Coppola/ foto: captură France Tv
George Lucas și Francis Ford Coppola/ foto: captură France Tv
George Lucas și Francis Ford Coppola/ foto: captură France Tv

Filmul “Emilia Perez”, regizat de francezul Jaques Audiard, s-a bucurat de două titluri importante – Premiul Juriului și Premiul pentru interpretare feminină, acordat anul acesta colectiv, celor patru actrițe – Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña, Selena Gomez și Adriana Paz. A fost un alt moment istoric, Karla Sofia Gascon devenind prima actriță trans premiată la Cannes.

Karla Sofía Gascón/ foto: captură France Tv
Karla Sofía Gascón/ foto: captură France Tv

Portughezul Miguel Gomes a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor, cu filmul “Grand Tour”.

Marele premiu al juriului a fost acordat filmului indian “All we imagine as light”, al regizoarei Payal Kapadia. A fost pentru prima dată după 30 de ani când un film indian a fost selectat în competiția oficială la Cannes și pentru prima dată când o regizoare indiană a primit un trofeu.

Cel mai bun scenariu a mers către Coralie Fargeat, realizatoarea filmului “The Substance”, cu Demi Moore în rol principal.

Premiul pentru interpretare masculină a mers către Jesse Plemons, protagonistul filmului “Kind of Kindness”, regizat de Yorgos Lanthimos.

Camera d’Or, premiul care se acordă celui mai bun film de debut, a fost câștigat de Halfdan Ullmann Tøndel , pentru lungmetrajul “Armand”. Tøndel este nepotul regizorului suedez Ingmar Bergman și al actriței norvegiene Liv Ullman.

Juriul, prezidat de Greta Gerwig, a decis să acorde anul acesta și un premiu special, iar de el s-a bucurat regizorul iranian Mohammad Rasoulof, care fugit din Iran cu doar două săptămâni înainte de Cannes, având o condamnare la închisoare de 8 ani. Filmul său “The Seed of the Sacred Fig” a fost realizat clandestin în țara natală, unde regizorul este privit drept un inamic al regimului totalitar, după declarațiile sale curajoase. Și pe scena de la Cannes, acesta a susținut un discurs extrem de curajos, vorbind despre atrocitățile comise de regimul iranian. Prezența sa a fost îndelung aplaudată de întreaga audiență.

Mohammad Rasoulof/ foto: captură France tv
Mohammad Rasoulof/ foto: captură France tv

Filmul românesc “Trei kilometri până la capătul lumii”, prezentat în competiția oficială, nu a câștigat un trofeu din partea festivalului, însă a primit titlul Palm Queer 2024, acordat de o inițiativă independentă, care celebrează filmele de la Cannes ce abordează teme LGBTQ+.

Nici marii cineaști prezenți anul acesta în competiție, precum Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Paul Schrader sau Yorgos Lanthimos nu au fost printre remarcații juriului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *