Skip to content

Filme care ne-au impresionat în 2020

  • by

Lista de mai jos nu reprezintă vreun top al filmelor, nici vreo viziune critică asupra lor. Sunt doar niște recomandări de filme pe care noi le-am văzut anul acesta și care credem că merită văzute:

Mank – r. David Fincher

Mank a fost un film foarte așteptat, iar fan-base-ul lui David Fincher s-a lărgit cu ocazia premierei filmului pe platforma Netflix. Gary Oldman îl interpretează pe Herman J. Makniewicz, scenaristul filmului Citizen Kane, într-o poveste despre Hollywood-ul vechi, captat cu măiestrie și romantism la finalul epocii sale de aur. Recomandarea noastră este să vă uitați la Citizen Kane înainte de Mank, pentru a înțelege mai bine unele nuanțe ale filmului.

Tenet – r. Christopher Nolan

Încă un film foarte așteptat, din partea unui regizor care, aparent, nu poate face un film plictisitor. “Tenet” nu înseamnă nimic, e doar un cuvânt secret pe care îl folosește personajul fără nume în misiunea lui de a salva lumea. De asemenea, Tenet e un palindrom. Adică se citește la fel din ambele direcții. Filmul e asemănător cu Inception, din punctul de vedere al atmosferei, doar că nu e la fel de bun. Pe de altă parte, are acea calitate pe care toate filmele lui Christopher Nolan o au: de a ține spectatorul pe marginea scaunului.

Corpus Christi – r. Jan Komasa

Un film captivant, cu un personaj interesant și special. Un tânăr de la o casă de corecție ajunge într-un sat și înlocuiește preotul de acolo. O premiză foarte ofertantă, de care au știut să profite din plin realizatorii. Filmul a ieșit anul trecut pe ecranele din Polonia și a circulat pe la multe festivaluri, câștigând peste 50 de premii până acum. La noi se poate vedea aici, contra-cost.

Babyteeth – r. Shannon Murphy

Un film trist, dar foarte frumos, despre iubire. Milla, o adolescentă bolnavă de cancer se îndrăgostește de un dealer de droguri, pe care îl include în viața (și casa) ei fără niciun menajament față de părinți. Filmul te face să zâmbești, chiar să râzi uneori, să te scufunzi în melancolie și te lasă cu pulsul ridicat.

Another Round – r. Thomas Vinterberg

Patru prieteni, profesori la un liceu din Danemarca, testează o teorie conform căreia viețile lor se vor îmbunătăți dacă păstrează un nivel constant de alcool în sânge. E încă o premiză ofertantă de care profită din plin Vinterberg. Încă un film în care Mads Mikkelsen ne lasă cu gura căscată, în care transmite doar din privire pagini întregi de informație. Sigur, susținut în echilibru perfect de o regie impecabilă. Filmul are momente în care râzi de-a binelea, plutind asupra lui un nor de melancolie (culmea, parcă mai puternic decât în filmul Melancholia al colegului de ideologie al lui Thomas Vinterberg, Lars Von Trier). În România, filmul a fost proiectat în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest.

Dacă ar fi să alegem un film recent pe care să îl recomandăm instant oricui, acesta ar fi.

Caught in The Net – r. Vít Klusák și Barbora Chalupová

În plasa prădătorilor sexuali/ Caught in the net (eng), un film documentar experiment realizat în Cehia și lansat în 2020 arată mii de abuzuri comise online de căre bărbați cu vârste cuprinse de la 20 la 70 de ani. Victimele lor sunt fete cu vârsta de 12 ani.

Am avut ocazia de a vedea filmul la Astra Film Festival și ne-a marcat. E un film important de văzut și, mai ales, de discutat.

Les misérables – r. Ladj Ly

Filmul e din 2019, dar a intrat în cinematografele din România în ianuarie 2020. A câștigat multe premii, inclusiv premiul juriului la Cannes. Nu este o altă adaptare a cărții lui Victor Hugo, este un portret al unui Paris nevăzut, care vorbește despre poliție și abuzurile ei, despre revoltă și despre disperare. Unul din cele mai impresionante debuturi în lungmetraj din ultimii 10 ani, cel puțin.

Sigur, anul acesta ne-am uitat mai mult la filme de acasă și fiecare are propriile criterii de apreciere a unui film. Puteți explora listele (tuturor ne plac listele, mai ales la final de an) publicațiilor mai vechi decât noi (Indiewire, New York Times, The Guardian, Etc.) pentru a primi mai multe recomandări. Sau, sunați un prieten cu care nu ați mai vorbit de mult și cereți-i să vă recomande un film.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *