Skip to content

Festivalul One World Romania pune în dezbatere pericolele ascunse de centralele nucleare, în contextul invaziei Ucrainei, și aduce în România filmul “I’m so sorry”

foto: captură din filmul “I’m so sorry”

Pe 15 aprilie, ora 19:00, la ARCUB, va avea loc proiecția filmului „I’m so sorry”, în cadrul celui de-al doilea
eveniment de warm-up pentru festivalul One World Romania #15. Filmul a fost prezent anul trecut la Cannes.

Evenimentul este găzduit de OWR#15 în parteneriat cu Docudays, festivalul internațional de film documentar dedicat drepturilor omului din Kiev, Ucraina, ce se desfășoară de regulă în luna martie.

În acest an, festivalul a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza invaziei ruse. Proiecția va fi completată de intervenția online în limba engleză a lui Olexi Pasyuk, director adjunct în asociația „Ecoaction’’ din Kiev și expert în energie, schimbări climatice și agricultură.
Filmul regizorului de origine chineză, Zhao Liang, ne prezintă, din perspectiva tehnologiei contemporane avansate, situația complexă a încălzirii globale și opțiunile umanității cu privire la energia nucleară.


Documentarul urmărește evenimentele istorice și situația graduală a dezastrelor nucleare asupra comunităților și societății în general.

Fiecare sit nuclear pe care îl revede reprezintă o temporalitate specifică – Fukushima, Japonia, explozie din 2011 în urma unui cutremur, apare ca prezent în curs de desfăşurare; Semipalatinsk, Kazakhstan, poligon de testare, închis în 1991, reprezintă trecutul ascuns; Cernobîl, Ucraina, explozie din 1986 apărută în urma unei erori umane, este prezentul veșnic alienat, și Onkalo, Finlanda, centrală nucleară deschisă în 2022, prima centrală nucleară achiziționată în Europa după dezastrul de la Cernobîl, este conturată ca viitor al viitorului.

captură din filmul I’m so sorry


Pe teritoriul Ucrainei sunt 4 reactoare dezafectate la Cernobîl și 15 reactoare nucleare operabile în 4 centrale din țară (Khmelnytskyi , Rivne, South Ukraine, Zaporizhzhia), unde cea de la Zaporojie (Zaporizhzhia) este considerată cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Atacul armatei ruse din 4 martie a.c., a dus la un incendiu asupra clădirii centralei din Zaporojie, care nu a provocat scurgeri de material radioactiv, însă acțiunea a ridicat multe semne de întrebare comunității internaționale cu privire
la modalitățile de asigurare a siguranței naționale și a țărilor din jur în următoarea perioadă.

Cea de-a 15a ediție a Festivalului One World Romania se va desfășura în perioada 13 – 22 mai 2022.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *