Skip to content

Fanfare Ciocârlia va deschide festivalul Jazz in the Park. “Pentru asta e muzica, ajută ca preconcepțiile să dispară.”

foto: arhiva Jazz in the Park

Jazz in the Park va avea loc între 2-5 septembrie la Cluj. Anul acesta, organizatorii festivalului au pregătit un line-up mai divers ca oricând. Astfel, printre celebri pianiști de jazz, pe lista de artiști regăsim Fanfare Ciocârlia, tarafuri sau DJ-i de muzică electronică.

Pentru a înțelege cum se construiește line-up-ul unui festival și cum se explică diversitatea muzicală, am stat de vorbă cu omul care se ocupă de aducerea artiștilor străini la Jazz in the Park de 5 ani încoace.

Dragoș Bâscă este unul dintre fondatorii Twin Arts și a adus de-a lungul anilor nume celebre din jazz în România, la Sala Radio sau la clubul Control, în seria Jazz Nouveau.

Dragoș a plecat din țară în vremea regimului Dragnea și acum lucrează remote din Barcelona. Povestea sa în industria muzicală începe acum aproximativ 20 de ani, în Iași, unde alături de fratele său geamăn, a deschis un club. Cei doi au organizat mai multe concerte de rock, apoi s-au mutat la București, unde au început o nouă aventură, în lumea jazz-ului.

Dragoș Bâscă/ foto: arhiva personală

“Prima dată l-am adus pe Nik Bärtsch, un pianist elvețian, la Sala Radio. Apoi am continuat cu jazz la Sala Radio.”, ne povestește Dragoș într-o discuție pe zoom.

Anul acesta, marea provocare a fost să organizeze Jazz in the Park, alături de Alin Vaida, în condiții de pandemie. A reușit, totuși, să pună pe listă importanți artiști internaționali, precum și muzicieni români, precum Luiza Zan sau Fanfare Ciocârlia.

“Ultimii doi ani au fost devastatori pentru industria noastră și au creat o multitudine de probleme pe care e greu să le anticipezi.

În general, ce încercăm noi să facem e să ținem cont de faptul că Jazz in the Park e un festival pentru foarte multă lume, nu doar pentru cunoscători.

E drept, backgroundul meu e cumva mai pentru cunoscători de jazz, vreau să aduc artiști care n-au mai fost niciodată, sunt la curent cu toate trendurile, cu ce se întâmplă în America și Europa. Încerc mereu să aleg artiști care sunt într-un punct de inflexiune al carierei lor, sunt pe cale să devină mai mari, dar dacă sunt deja foarte mari, e complicat, fiindcă sunt foarte scumpi.

Mă uit și să fie o echipă în spatele lor. Și din punct de vedere al PR-ului, e important să ai cu cine lucra, să ai material pe care îl poți promova, clipuri interesante, prezență pe social media, dau interviuri, etc.

Clar e important criteriul valoric, să fie interesant, dar țin cont și de cum se proiectează toate lucrurile astea pe scenă. Artistul trebuie să se potrivească unui festival în aer liber, unde oamenii nu stau pe scaune.”

foto: arhiva Jazz in the Park

La Jazz in the Park, publicul e obișnuit să stea pe iarbă sau în picioare și să se bucure de atmosfera de festival. Anul acesta, festivalul va avea scena principală nu în Parcul Central din Cluj, ci la Parcul Etnografic. Iar line-up-ul a fost adaptat spațiului în care se organizează evenimentul. Așa se explică și prezența muzicii lăutărești. Festivalul va fi deschis chiar de Fanfare Ciocârlia.

“Headliner e Fatoumata Diawara, din Mali. Îl avem și pe Nik Bärtsch, un pianist elvețian semnat la cea mai important casă de jazz din Germania. Va fi José James, care îmbină jazzul cu hip-hopul, e foarte cool și în trend în toată lumea.

Apoi o avem pe Hania Rani, o pianistă poloneză foarte tare, cu o echipă foarte bună în spatele ei, are clipuri cu milioane de vizualizări, voiam de mult timp să o aducem.

Vine și Marco Mezquida, un pianist spaniol fantastic, el e numărul 1 la export de jazz în Spania, umple multe săli din lume. O să fie un concert extraordinar.

Jazzul poate să funcționeze ca un recul pentru multă lume, care zice “eu nu mă pricep la jazz”, ok, dar el are foarte multe variații, e o îmbinare de multe genuri, plus că e fantastic ce poți asculta live, față de ce asculți pe o înregistrare.

Jazzul live îți poate oferi o epifanie, dacă mergi la concert.

Mergând în Parcul Etnografic, organizatorii s-au gândit să amestece un pic partea de tradiții cu evenimente conexe și să aducă și muzica lautărească. Oamenii sunt foarte deschiși, artiștii sunt foarte interesați de muzica asta, ei au altă percepție. În Franța se ascultă foarte mult jazz manouche – gipsy jazz.

Noi, românii, judecăm mai contextual, cu preconcepții. Dar pentru asta e muzica, ajută ca aceste preconcepții să dispară.

Ei sunt convins că dacă José James ar veni la concertul Fanfarei Ciocârlia, ar fi dat pe spate. Asta e o experiență muzicală super autentică. De asemenea, vor fi niște DJ-i.”

De altfel, festivalurile de muzică nu mai sunt de mult timp nișate pe un singur gen muzical. În întreaga lume există de foarte mulți ani un trend care promovează diversitatea muzicală, cu scopul de a atrage la evenimente un număr cât mai mare de oameni, cu gusturi diferite.

“La Festivalul de Jazz de la Montreaux se întâmplă asta din anii ’70. Deep Purple a cântat acolo, de aici Smoke on the Water, că a fost un incendiu.

Adevărul e că e foarte greu să te susții doar din jazz, toată lumea face acest mix. Și se mai întâmplă ceva. Oamenii au gusturi foarte diferite. Eu pot sa ascult și metal și jazz și alte genuri, dacă merg la un festival care mi le oferă pe toate, e foarte bine.” – Dragoș Bâscă.

Line-up-ul complet la Jazz in the Park, precum și informații despre acces, puteți găsi aici.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *