F-SIDES este „primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei și modurilor alternative de a privi și reprezenta feminități în cinematografie și societate”.
Proiectul de educație culturală s-a născut în anul 2020 din dorința inițială a uneia dintre fondatoare, Ioana Diaconu, de a expune o nouă abordare asupra modului în care sunt evidențiate și recunoscute femeile în societate, cu exemple precise din industria cinematografică, prin filme realizate și regizate de femei.
Alături de prietena sa, Alexandra Lulache, au pus bazele acestui cineclub, urmând ca în scurt timp să se formeze în jurul lor o echipă.
Am discutat cu cele două fondatoare și coordonatoare despre impactul pe care îl are acest cineclub în diferite orașe ale țării prin F-SIDES Chapters, un program designat exclusiv adolescenților dornici să înțeleagă concepte ce stau la baza feminismului.
Evenimentele lor presupun vizionarea unui portofoliu de film ales și cercetat de către Georgiana Vrăjitoru (curatoarea cineclubului F-SIDES, critic de film) și analiza unor studii de gen.
Ioana Diaconu vorbește într-un interviu pentru Cultura la dubă despre importanța conștientizarii “femeii povestitor, nu doar a femeii spectacol” din filme, cât și despre planurile întregii echipe.
Ioana Diaconu vine în acest proiect cu o experiență în industria cinematografică, atât pe plan local (festivaluri de film, producții de film) cât și internațional (platforma de streaming și de producție MUBI).
Pe plan academic, aceasta a absolvit un masterat de Antreprenoriat Cultural și Creativ la Goldsmiths University, o universitate prestigioasă din Londra, Regatul Unit. După asimilarea unei suficiente experiențe pe set și pe platourile de filmare, Ioana a decis că este momentul să treacă la pasul urmator, acela de a înființa un cineclub.
“Dorința inființării acestui cineclub a venit cumva pe fondul inegalitaților pe care le vedeam și în spatele camerei, nu numai în fața acesteia. A venit așa, ca un proiect personal de a încerca să aduc aceste subiecte importante în față și de a le discuta”, spune Ioana.
Alexandra Lulache are în spate un profil de antropologie socială și educația si-a conturat-o tot în Marea Britanie, fiind licențiată de către London School of Economics în Antropologie Socială.
A absolvit un master în cadrul Universitatii Sussex pe același subiect. Pe cele două fondatoarele leagă o prietenie veche.
“Eu tocmai mă întorsesem din Thailanda, lucram la Națiunile Unite – în cadrul UN Women–, încă eram în căutări la întoarcerea în țară și cred ca Ioanei îi tot circula gândul acesta de a face F-SIDES. Încercăm să-l facem împreună, să aplicăm, să găsim finanțări, încercăm și la AFCN.” – Alexandra
Georgiana Vrăjitoru este critic de film și curatoarea acestui cineclub. Absolventă a Universitații Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, Georgiana este dedicată acestui proiect, ea fiind cea care selectează filmele din curricula programului, atât pentru sezoanele F-SIDES, cât și în cadrul F-SIDESChapters.
Activitatea cineclubului F-SIDES este repartizată pe mai multe structuri. F-SIDES Seasons este principala activitate a cineclubui și tocmai a ajuns la finalul celui de al treilea sezon în octombrie.
Tema acestui an a fost The Othering Gaze/Politicile Privirii. Acest Sezon 3 s-a axat pe modul în care ne raportăm unii la alții – ce părți din noi le ascundem de ochii lumii, cum abordăm diferența și cum facem astfel loc unor multitudini de perspective.
F-SIDES Chapters este un proiect educațional ce are ca scop crearea unor comunități de adolescenți din orase mici și medii din România care formează în orașele lor cinecluburi feministe.
Fiecare oraș are doi ambasadori adolescenți care coordonează activitatea. Echipa F-Sides le asigură materialele didactice necesare fiecărei întâlniri ce are loc o dată pe lună, pe parcursul a aproximativ 8 luni. De asemenea, tinerii au acces la un catalog de filme pe baza cărora discută la sfârșitul întâlnirii lor, dezbat subiectele lunii respective, cât și ce au asimilat din ce au vizionat.
“Ideea a pornit în primul an de F-sides, ne-a scris o fată din Bacău, Miruna Solomon, și ne-a zis că vrea să aducă și la ea în oraș acest concept, ea fiind la liceu pe vremea aceea.
Ne-a surâs ideea așa că i-am dat unul dintre filmele pe care le aveam atunci. Așa am cerut drepturi pentru două proiecții. Ea s-a organizat singură, a găsit o locație și un proiector și a ținut proiecția de film la ea în oraș.
Cumva, de atunci a încolțit ideea de a face acest lucru mai organizat și mai susținut. Așa a pornit F-sides Chapters.”, spune Ioana Diaconu despre începuturile F-SIDES Chapters.
Teodora Catargiu și Rareș Pruteanu sunt doi dintre ambasadorii orașelor ce fac parte din acest program.
Teodora este responsabilă de cineclubul din Gura Humorului, pe când Rareș de cel din Râmnicu Sărat.
În Gura Humorului aproximativ 20 de adolescenți se întâlnesc lunar pentru acest cineclub. Este unul dintre cinecluburile cu cei mai mulți participanți din acest program, celelalte având, în medie, 14 tineri ce vin constant la întâlniri.
“Venea vorba la liceu că ar trebui să intrăm pe canale de social media să vedem ce activități noi mai sunt. Am intrat pe Facebook și am văzut o postare de la Alexandra Lulache legată de F-sides.
Am accesat postarea și am fost curioasă să aplic pentru postul de ambasadoare”, spune Teodora Catargiu (17 ani), ambasadoare F-SIDES Chapters în Gura Humorului.
În Râmnicu Sărat, Rareș a descoperit F-SIDES cu ajutorul profesoarei lui de limba română care a share-uit pe o platformă de social media postarea Alexandrei cu privire la acel call pentru ambasadori. Nu a simțit în vreun moment că este marginalizat, fiind unul dintre puținii băieți prezenți și activi în acest program educațional.
“Este și mai important ca cei care nu sunt afectați în mod direct să înțeleagă despre ce este vorba, să fie cumva aliați în lupta asta.” ne povestește Rareș Pruteanu (17 ani), ambasador F-SIDES Chapters în Râmnicu Sărat.
Întrebați de ce consideră că este important ca feminismul să fie abordat și asumat în societatea noastră, Teodora și Rareș au un răspuns matur.
“Este important să vorbim cât mai deschis și cât mai mult despre feminism pentru că la mijloc este vorba despre fel și fel de inegalități. Conștientizarea anumitor probleme va duce la deschiderea lumii în îndreptarea acestora.”
Teodora Catargiu , 17 ani, ambasadoare F-SIDES
Pe când Rareș crede că “este de datoria noii generații, noi care nu am fost direct afectați de valori învechite și de cenzură, să educăm cât mai mult în jurul nostru și să denunțăm tot ce este fals, înlocuindu-l cu adevăruri bazate pe stiință și empatie. Cred că feminismul intersecțional ar trebui discutat mai deschis, pentru că vorbește despre o problematică care ne afectează, în esență, pe toți.”
O altă ramură este și F-SIDES Premieres, noua linie curatorială prin care echipa F-SIDES dorește să împărtășească unui public cât mai larg filme recente, cu succes festivalier, ce au în centrul poveștii personaje feminine complexe.
La începuturile cineclubului, în 2020, fondatoarele Ioana și Alexandra au avut mici temeri. Asumarea termenului de feminism în fața publicului a venit pe parcursul activității. Astfel, Ioana mărturisește că nu a spus “din start acest lucru cumva dintr-o teamă că nu se va înțelege despre ce e vorba. În timp, am început să ne asumăm mai mult acest termen.”
Alexandra își amintește că au pornit “cu multe frici, cred că bine întemeiate pentru că trăim în societatea în care trăim, dar am început și cu pași cumva safe și am tot ieșit din zona asta de confort. Momentan nu s-a întâmplat nimic major și rău, nu am fost în inima niciunui scandal.”
“În mare parte, în filmele mainstream, femeile sunt reduse la o trăsătură stereotipică. Sunt băgate în niște cutiuțe care nu conferă complexitate personajului.“
“Un alt motiv pentru care am început proiectul F-sides este și acesta. Să aducem în fața spectatorilor filme care arată altfel de portretizări ale femeilor, care le conturează ca fiind personaje complexe. Femeile povestitor practic.” Alexandra Lulache.
Ioana Diaconu crede și simte că în România se naște un nou val cinematografic și două nume care i-au venit imediat în minte au fost Monica Stan și Alina Șerban.
“Cred că vrem să vedem personaje în filme ca femeile pe care le știm în viețile noastre. Cu o complexitate pe care o știm”, adaugă Alexandra.
Cele două fondatoare sunt dornice să primească feedback și de la persoane din industrie cu privire la activitatea acestui cineclub. Alexandra spune că au primit feedback mai des de la oameni din afara lumii filmului.
“E nevoie de educație și în industrie, mai ales o etică a lucrului, cum să ne comportăm unii cu altii, cum sa creăm safespace-uri pentru fiecare.”
Ioana Diaconu, cofondatoare F-SIDES
Odată cu încheierea sezonului 3 din cadrul F-SIDES, publicul poate vizita expoziția Honey, I got you a seat până în data de 14 noiembrie, situată în Clădirea Isaf de pe Calea Giulești 14. Curatoarea expoziției este Cristina Vasilescu, iar publicul poate vedea 6 lucrări realizate ca răspuns la cele 6 filme din acest sezon 3.
De asemenea, tot la această expoziție, publicul poate vedea cele 6 filme în mediatecă. Cei 6 artiști invitați sunt: Dimitrie Luca Gora, Mihaela Vasiliu, Lorena Cocioni, Sabina Tupan, Iulia Toma și Hortensia Mi Kafchin.
De asemenea, echipa F-SIDES vă invită să vizionați noul film al Larisei Crunțeanu, O iubire mică, nesemnificativă, în data de 30 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, București.