ilustrație: Lucia Mărneanu
Reactor de Creație și Experiment anunță că aseară ar fi trebuit să aibă loc vernisajul expoziției re.miracolul, o serie de 40 de ilustrații realizate de Lucia Mărneanu despre cazul Caritas. Aceasta urma să fie organizată în Cluj, la pavilionul amplasat pe Bulevardul Eroilor, între 6 și 20 mai.
Organizatorii susțin că “în urma revizuirii materialului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, permisiunea de a expune a fost refuzată ieri, cu o zi înainte de vernisaj, primind sugestia de a găsi o altă locație pentru expoziție.”
Decizia Primăriei Cluj a fost comentată de către Reactor astfel: “unele subiecte sunt încă incomode pentru a fi prezentate și dezbătute în spațiul public.”
Caritas a fost prima mare escrocherie cu care românii au fost ademeniţi după Revoluţie, între 1992 și 1994. Ioan Stoica, un contabil din Braşov, a promis că oricine va depune bani în conturile sale va primi, după trei luni, de opt ori mai mult.

Schema Caritas s-a dezvoltat în prima fază la Cluj, clujenii fiind primii și singurii români care au avut acces la program în 1992. Ulterior, din 1993, fenomenul a luat amploare în toată țara.
În total, în doar doi ani, peste 250.000 de români au crezut spusele contabilului și au sperat că se vor îmbogăți. Oamenii au băgat la Caritas economiile de-o viață și nici până astăzi nu au fost despăgubiți. Ioan Stoica a făcut doar un an și jumătate de închisoare.

Reactor a spus povestea Caritas în spectacolul de teatru Miracolul de la Cluj, produs în 2017.
“Ideea unei expoziții care să traseze cronologia unui eveniment de asemenea amploare a venit în sprijinul rememorării istoriei recente, folosind un filtru ludic, cel specific desenelor artistei Lucia Mărneanu. Textele care însoțesc desenele sunt atent documentate și au fost verificate la nivel de conținut de personalul avizat al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.” – au declarat organizatorii expoziției.
În semn de protest, Reactor a chemat clujenii aseară, la spațiul expozițional 10×10 de pe strada Eroilor, pentru a marca simbolic deschiderea expoziției. Acolo oamenii au putut vedea online expoziția.
Iar azi toate cele 40 de ilustrații ale Luciei Mărneanu vor fi disponibile pe pagina Reactor.