Skip to content

Expoziție de mașini din perioada comunistă, weekendul acesta la MNAC

foto: Daniel Andreșescu

Muzeul Național de Artă Contemporană găzduiește weekendul acesta un eveniment cu autovehicule de colecție, organizat de Retromobil Club România. Expoziția spune o poveste în trei acte despre oameni și mașinile lor din Bucureștiul perioadei socialiste: Privilegiații, Statul și Cetățenii Republicii.

Intitulat Socialistele Orașului, evenimentul propune o selecție de modele de autovehicule reprezentative pentru perioada 1961-1989, atât din punct de vedere tehnic, cât și istorico-politic.

Expoziția urmărește prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă, inaugurată cu venirea tancurile sovietice în 1944 (și plecate în 1958), așa cum s-a desfășurat, cronologic, în trei perioade distincte și cu particularitățile fiecăreia: Stalinismul (1947-1965), Destalinizarea- democratizarea automobilului (1965-1980), Național Comunismul Ceaușist (1980-1989).

Expoziția Socialistele orașului/ foto: Daniel Andreșescu

În perioada Stalinistă debutează producția de autoutilitare rezervate autorităților și întreprinderilor de stat; trecând prin perioada de democratizare a automobilului (1965-1980), definită de creșterea importurilor și totodată de începerea producției locale de autoturisme pentru uzul personal al cetățenilor, de activitățile sportive organizate în cadrul cluburilor muncitorești și al întreprinderilor din industrie și de o dezvoltare fără precedent a literaturii educative despre automobil.

Expoziția Socialistele orașului/ foto: Daniel Andreșescu

Ultima decadă a epocii comuniste este marcată de reducerea importurilor, restricționarea circulației și a comercializării mașinilor pentru uz privat (apar listele de așteptare), în paralel cu raționalizarea benzinei. Astfel, expoziția nu se mărginește la reconstituirea unei istorii tehnologice ci spune, prin fiecare exponat, diferite istorii paralele și încrucișate (personale, sociale, despre ierarhii și despre autoritate) ale trecutului recent. 

Expoziția Socialistele orașului/ foto: Daniel Andreșescu

Selecția de autovehicule poate fi vizitată în parcarea muzeului, dar va avea și inserții surpriză în interiorul muzeului, în cadrul unor expoziții din cadrul sezonului actual. În weekendul 2-3 octombrie se vor organiza tururi ghidate ce vor fi anunțate pe pagina de FB a muzeului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *