Expoziție de fotografie care arată Bucureștiul în anii 70 vs 2021

foto: Dan Vartanian

Timp de o lună, între 16 septembrie și 15 octombrie, bucureștenii, dar și cei aflați în trecere prin Capitală, pot vizita expoziția de fotografie „Trecut-au anii, anii ’70 fotografiați de Dan Vartanian vs 2021”, organizată de Asociația „Bucureștiul meu drag”.

Bazându-se pe conceptul „then and now”, expoziția aduce în fața publicului fotografiile realizate de Dan Vartanian în Bucureștiul anilor ‘70 și pe cele refăcute în zilele noastre de 30 de fotografi.

Hala Traian, 1976 vs 2021/ foto: Dan Vartanian/ Adelina Miron
Hala Traian, 1976 vs 2021/ foto: Dan Vartanian/ Adelina Miron

Dan Vartanian este un fotograf care a imortalizat șantierele de construcții și clădirile de patrimoniu ale Capitalei, pe un aparat pe film, până în 1989.

„Pe fondul unei pasiuni pentru arhitectură (am intenționat chiar să urmez această facultate, dar în ultimul an de liceu am renunțat, conștient fiind că nu voi reuși să trec de proba de desen artistic) am început să mă plimb prin București cu aparatul de fotografiat, atras atât de șantierele de constructii, cât și de clădirile vechi de patrimoniu. Activitate pe care am continuat-o multă vreme după aceea, în perioada facultății, dar și după aceea, până în 1989.

Calea Moșilor 1976/ foto: Dan Vartanian
Calea Moșilor 1976/ foto: Dan Vartanian

Din întâmplare, sau poate cu o oarecare doză de noroc, nu am avut niciodată de a face cu miliția, așa cum s-a întâmplat în acea perioadă cu mulți din cei care fotografiau, în special în perioada de după cutremurul din ’77 și mai ales în zona Casei poporului și pe bulevardul Victoria Socialismului.”, a povestit Dan Vartanian într-un interviu pentru Asociația „Bucureștiul meu drag”, pe care îl puteți citi integral aici.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe 16 septembrie 2021, de la 18:30, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București.

Calea Dudești 1976/ foto: Dan Vartanian
Calea Dudești 1976/ foto: Dan Vartanian

Fotografiile Bucureștiului zilelor noastre au fost realizate de Alexandru Iordan, Anda Stăncescu, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Adelina Miron, Camelia Stan, Cristian Malide, Dan Moruzan, Denise Fătulescu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Liviu Lazăr, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Marius Zota, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Nick Costandache, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pasol și Sabin Prodan, Sorin Panait.

Fotografiile din București realizate de Dan Vartanian pot fi văzute și online, în această galerie digitală.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *