Casa Visarion

Dosar penal pentru demolarea casei Visarion nr. 8. Polițiștii și procurorii au făcut azi percheziții.

Polițiștii și procurorii au descins astăzi la Direcția Generală de Poliție Locală a Capitalei și la Oficiul de Cadastru al Sectorului 1 pentru a strânge probe într-un dosar vizând demolarea celebrei case de pe Strada Visarion nr. 8 din București, colț cu Lascăr Catargiu, aflată în zona protejată a Bucureștiului. În locul ei se construiește un bloc cu patru etaje.

Clădirea situată pe strada Visarion nr. 8, la intersecția cu bulevardul Lascăr Catargiu, fusese construită după planurile arhitectului Ion D. Berindei și era considerată una dintre cele mai frumoase din centrul orașului. În 2019, ea a fost demolată, explicația proprietarului și a Primăriei fiind că rămășițele reprezentau un pericol pentru trecători. Dar asta s-a întâmplat după ce ani la rând mai multe evenimente suspecte, cum ar fi incendii declanșate, au dus la prăbușirea pereților, bucată cu bucată.

Casa în urmă cu 15 ani/ Proiectul noului bloc/ foto: Cultura la dubă

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București a deschis un dosar în acest caz, care privește săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, omisiunea sesizării și executarea de lucrări fără autorizație de desființare.

În acest sens, polițiștii au pus astăzi în aplicare 6 mandate de aducere emise pe numele bănuiților. La acțiune participă și luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, precum și specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Șantierul de la Visarion nr. 8 în aprilie 2020/ foto: Cultura la dubă

„Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 9 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, omisiunea sesizării și executarea de lucrări fără autorizaţie de desfiinţare, toate în legătură cu demolarea ilegală a unui imobil situat în centrul municipiului București, într-o zonă protejată construită.”, se arată în comunicatul Poliției.

În 2019, Cultura la dubă spunea pe larg povestea casei de pe Visarion nr. 8, un simbol al demolărilor ilegale care au modificat țesutul istoric al Bucureștiului.

Primarul Nicușor Dan a reacționat azi la cele întâmplate.

“Pentru imobilul din strada I.C. Visarion nr. 8 îmi doresc ca autoritățile să ducă la capăt ancheta și să facă lumină în acest caz, pentru a putea reveni la o stare de normalitate privind protejarea patrimoniului cultural din Capitală.

Este un alt potențial abuz pe care, în trecut, l-am semnalat. Atitudinea față de patrimoniul național se schimbă în București și asta sper că au înțeles toți amatorii de tunuri imobiliare cu clădiri vechi, pline de istorie.“, a declarat acesta.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *