Skip to content

Doi istorici de artă susțin că în expoziția Brauner de la MNAR sunt expuse câteva falsuri, aparținând familiei Năstase

foto: MNAR facebook

Președintele Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România, Pavel Șușară, susține într-o scrisoare publică adresată Ministerului Culturii, că în cadrul expoziției “Victor Brauner. Între oniric și ocult”, deschisă pe 1 decembrie 2023, sunt expuse câteva falsuri și cere ministerului să solicite opinia unui expert internațional pentru a clarifica situația. Un alt istoric de artă, Adrian Buga, declară într-o postare publică pe facebook că falsurile respective ar face parte din colecția lui Adrian Năstase și a fiilor acestuia.

“Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.

Recomand ca muzeul MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase.”, se arată și în postarea istoricului Adrian Buga.

Stelian Tănase și Adrian Năstase, prezenți la vernisajul expoziției Brauner la MNAR, 1 decembrie 2023/ foto: MNAR facebook
Stelian Tănase și Adrian Năstase, prezenți la vernisajul expoziției Brauner la MNAR, 1 decembrie 2023/ foto: MNAR facebook

Directorul Muzeului Național de Artă al României, Călin Stegerean, a reacționat într-un comunicat transmis presei declarând că în organizarea expoziției “s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific”.

Momentan Ministerul Culturii nu a oferit un punct de vedere.

Expoziția prezintă, prin intermediul a peste 100 de exponate, sursele inițiale ale creației artistului, provenite din spiritualitatea populară și din sensibilitatea sa pentru ocult și practicile ezoterice, precum și evoluția mijloacelor sale artistice spre o estetică suprarealistă care, prin Victor Brauner, a cunoscut noi dimensiuni de manifestare pe coordonatele oniric și ocult.

Expoziția subliniază caracterul original, cu surse autohtone, al creației lui Victor Brauner precum și contribuția lui la mișcarea suprarealistă de la a cărei lansare se împlinesc în anul 2024 o sută de ani.

Publicul poate vedea lucrări de pictură și grafică de la Muzeul Național de Artă al României, Musée national d’art moderne – Centre Pompidou, Musée d’Art moderne et contemporain de Saint-Etienne Métropole, Musée d’Art moderne et contemporain de Strasbourg, Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și din colecțiile particulare Octavian Brândeu, Gheorghe Burtea, Béatrix și Christian Derveloy, Damian Florea, Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase, Cristinel Popa, Jean-Michel Runacher, Anca Vlad, cărți cu caracter ezoteric și ziare de epocă, reviste de avangardă și cărți ilustrate de artist de la Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, documente inedite provenind de la Arhivele Naționale ale României, obiecte etnografice, fotografii și filme documentare din perioada interbelică provenind de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

„Victor Brauner. Între oniric și ocult” este un proiect conceput și coordonat de Călin-Alexiu Stegerean și dezvoltat împreună cu o echipă formată din Costina Anghel, conservator, dr. Patricia Bădulescu, muzeograf, Miruna Moraru, muzeograf și drd. Ileana Mitu, responsabil de comunicare.

Expoziția este deschisă până pe 30 aprilie 2024.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *