Skip to content

Dirijorul Valery Gergiev și pianistul Denis Matsuev, înlăturați de Carnegie Hall și de Filarmonica din Viena

foto: Mike Vilchuk

Celebrul dirijor rus Valery Gergiev și pianistul rus Denis Matsuev, ambii susținători și apropiați ai lui Vladimir Putin, au fost înlocuiți din fruntea unui turneu pe care Filarmonica din Viena trebuia să îl înceapă în această seară în Statele Unite, cu un concert la Carnegie Hall, New York.

Decizia a fost anunțată aseară de Carnegie Hall și de Filarmonica din Viena printr-un comunicat de presă.

Carnegie Hall a transmis că Valery Gergiev va fi înlocuit de dirijorul Yannick Nézet-Séguin pentru cele trei concerte din acest weekend, în timp ce numele înlocuitorului lui Denis Matsuev urmează să fie anunțat. În comunicat nu este precizat motivul deciziei, însă un purtător de cuvânt al Carnegie Hall a transmis pentru AFP că decizia este direct legată de războiul din Ucraina.

Vladimir Putin îi oferă lui Valery Gergiev Ordinul “Erou al Muncii”, 2013/ foto: AFP

De asemenea, ieri Scala din Milano i-a cerut dirijorului Valery Gergiev să facă un apel public pentru pace și să condamne războiul din Ucraina. În caz contrar, este posibil ca Scala din Milano să renunțe la colaborarea cu acesta pentru spectacolul „Dama de pică”.

Valery Gergiev este unul dintre cei mai solicitați dirijori din lume și a condus cele mai mari orchestre. Este directorul Teatrului Mariinsky și dirijorul principal al Filarmonicii din Munchen, fiind decorat atât de Vladimir Putin, cât și de Germania, Franța, Italia, Olanda, Spania, Polonia sau Japonia pentru merite culturale.

Denis Matsuev este, de asemenea, un muzician extrem de apreciat în elita muzicii clasice, fiind însă și el un apropiat al lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin și Denis Matsuev decorat/ foto: AFP

Pe rețelele sociale mai mulți americani au îndemnat la proteste față de cei doi, dacă aceștia ar fi concertat la Carnegie Hall în aceste zile. Nu ar fi fost prima dată când s-ar fi întâmplat asta.

În 2013, un grup de activiști LGBT a protestat la Metropolitan Opera din New York în timpul unui concert dirijat de Gergiev, pe motiv că acesta ar fi susținut propaganda rusă anti-gay. Ulterior, dirijorul a negat acuzațiile și a declarat că în toată cariera a susținut prin munca sa egalitatea între toți oamenii și că ar fi avut, la rândul său, prieteni gay.

Atât Valery Gergiev cât și Denis Matsuev au venit de mai multe ori în România ca invitați la Festivalul Internațional George Enescu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *