Ministerul Culturii din Franța a anunțat decorarea dirijorului român Ion Marin cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres). În scrisoarea oficială transmisă de Ministrul Roselyne Bachelot-Narquin se arată că această importantă distincție i se acordă muzicianului român pentru „contribuția și angajamentul în serviciul culturii”.
Ion Marin și-a făcut debutul în 1981, iar de-a lungul carierei de aproape patru decenii care a urmat, s-a remarcat drept unii dintre puținii dirijori recunoscuți atât în aria operei, cât și în cea simfonică. Cunoscut pentru stilul său creativ și energic, el a dirijat numeroase orchestre prestigioase din spațiul francez, dintre care amintim Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Ensemble Orchestral de Paris sau Orchestre de l’Opera national de Paris Bastille.
Mai mult decât atât, potrivit Agerpres, muzicianul a dirijat spectacole de teatru liric la Opera National de Paris Bastille, Theâtre des Champs-Elysees, Opera National de Lyon sau Opera Nice Cote d’Azur și a participat la importante festivaluri de muzică clasică din Franța, precum Le Festival de Paris, Festival Radio France Occitanie Montpellier sau Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence.
Cariera sa nu se rezumă, însă, la activitatea din sfera francofonă. De-a lungul anilor, Ion Marin a dirijat producții inclusiv la Metropolitan Opera (New York), Teatro alla Scala (Milano), Deutsche Oper Berlin, Munich State Opera, Royal Danish Opera sau Teatro La Fenice (Veneția).
În România, țară pe care a părăsit-o în 1986 ca formă de protest față de regimul comunist și în care a revenit ca dirijor în 2007, el a fondat Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania. În plus, este director de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și președinte fondator al Programului Național Cantus Mundi România, care își propune să asigure integrarea socială a copiilor și tinerilor prin intermediul activităților culturale.
În toamna anului 2020, Ion Marin a fost numit și profesor la Universitatea Mozarteum, din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia.
Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor se acordă celor mai importante personalități culturale din spațiul francez, dar și cetăţenilor de alte naţionalităţi, pentru contribuţii remarcabile în îmbogăţirea patrimoniului cultural francez și universal. Printre românii care au primit această distincție în anii anteriori se mai numără actorul Ion Caramitru (1997), artista Sanda Nițescu (2002) sau scriitorul Dan Lungu (2011).