Skip to content

Directorul fondator al Festivalului de Film de la Berlin – confirmat ca membru al aparatului propagandistic nazist

foto: Giehr/picture-alliance/dpa/AP Images

În luna februarie a acestui an, conducerea Festivalului de Film de la Berlin a solicitat întocmirea unui raport istoric cu privire la potențialele legături ale lui Alfred Bauer, directorul fondator al Festivalului, cu Partidul Nazist din Germania.

Raportul rezultat nu doar confirmă suspiciunile, ci și dezvăluie încercările lui Bauer de a-și ascunde implicarea în activitatea regimului național-socialist printr-o serie de minciuni menite să creeze impresia că, de fapt, ar fi fost în tabăra opozanților.

Cei care au lansat primele informații legate de trecutul criticului de film au fost jurnaliștii ziarului german Zeit. Pe 29 ianuarie 2020, aceștia au publicat un amplu material în care descriau cariera de referent a lui Bauer în cadrul așa-numitei Reichsfilmintendanz. Instituția fusese fondată de Joseph Goebbels, Ministrul de Propagandă al regimului nazist, pentru a controla și cenzura producțiile cinematografice.

Se pare că Alfred Bauer ar fi ocupat poziția de referent din 1942 până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Numele său apare într-o serie de procese verbale, liste și scrisori din acea perioadă, iar într-unul dintre documente este descris drept „un om devotat trupelor SA”, cu o „poziție politică ireproșabilă”. 

Din funcția deținută, Bauer controla și supraveghea distribuția actorilor, a regizorilor, a cameramanilor și a personalului auxiliar, hotăra care dintre producătorii de film erau scutiți de serviciul militar și care erau nevoiți să meargă pe front. De asemenea, era membru al Partidului Muncitoresc Național-Socialist și al mai multor organizații naziste.

În studiul comandat de conducerea Berlinale și publicat la sfârșitul lunii septembrie, Institutul de Istorie Contemporană din Leibniz confirmă datele prezentate de Zeit. În plus, precizează că Alfred Bauer și-a desfășurat activitatea cu mult simț de răspundere, fiind conștient de consecințele deciziilor sale.

După Al Doilea Război Mondial, criticul și istoricul de film și-a ascuns, însă, în mod sistematic trecutul, construindu-și imaginea unui opozant al regimului național-socialist. În 1951, a preluat conducerea Festivalului de Film de la Berlin, pe care l-a condus până în 1976.

De altfel, după moartea sa, în 1986, Festivalul de Film de la Berlin a instituit un premiu care să-i celebreze memoria, Premiul Alfred Bauer.

Directorul Executiv al Berlinale, Mariette Rissenbeek, cataloghează descoperirile privind legăturile lui Alfred Bauer cu partidul lui Adolf Hitler drept „uimitoare”, dar spune că ele sunt „un element important în procesul de clarificare a trecutului nazist al instituțiilor culturale fondate după 1945”.

Conducerea Festivalului de Film de la Berlin a hotărât încă din luna februarie a acestui an să anuleze decernarea Premiului Alfred Bauer. Acesta se acorda pentru „acel film care deschide noi perspective în arta cinematografiei”. Printre câștigători se numără inclusiv regizorul român Florin Șerban, premiat pentru filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează