Skip to content

Directoarea unui teatru de stat din Moscova a demisionat: “E inacceptabil să fii plătit de un criminal.” Vladimir Jurowski condamnă și el agresiunea militară

Mai mulți artiști din Rusia se solidarizează cu Ucraina și condamnă invazia militară ordonată de Vladimir Putin, informează publicația OperaWire. Printre aceștia se numără Elena Kovalskaya, directoare a unui teatru de stat din Moscova, dar și Vladimir Jurowski, director muzical al Operei de Stat Bavareze și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio Berlin.

Criticul de teatru Elena Kovalskaya a anunțat într-o postare pe Facebook că demisionează de la conducerea Centrului Teatral Meyerhold, din Moscova, deoarece „e inacceptabil să lucrezi și să fii plătit de un criminal”.

Elena Kovalskaya
Elena Kovalskaya/ foto: facebook

La rândul său, dirijorul rus Vladimir Jurowski, fostul director artistic al Festivalului Enescu, condamnă public acțiunile militare împotriva Ucrainei.

„Nu am crezut că este posibilă începerea unei agresiuni militare din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sunt profund indignat de această acțiune, dar și extrem de trist, pentru că sunt legat de ambele țări prin istoria familiei mele. Sper că pacea va fi restabilită cât mai curând posibil.”, a declarat Jurowski. 

În plus, acesta a anunțat că va schimba programul a două concerte care vor avea loc weekendul acesta la Berlin, înlocuind „Marșul slav” al lui Ceaikovski cu imnul Ucrainei. 

Vladimir Jurowski
Vladimir Jurowski/ foto: Hiroyuki Ito/Getty Images

Vladimir Jurowski este fiul dirijorului rus Michail Jurowski, care a activat, printre altele, la Teatrul Bolșoi din Moscova și în cadrul Orchestrei Simfonice Radio Moscova. Bunicul său, de asemenea dirijor, provine însă din Ucraina Sovietică, unde s-a implicat inclusiv în Comitetul Evreiesc Antifascist. 

În trecut, Jurowski a declarat că „nu îl leagă nimic” de regimul lui Vladimir Putin și că „acolo unde domnește războiul, noi, muzicienii, trebuie să ne asigurăm că rațiunea și valorile umane universale înving”.

Soprana Olga Peretyatko, care a concertat de-a lungul timpului atât la Teatrul Bolșoi, cât și la Opera Metropolitană din New York sau la Teatrul Champs-Élysées, din Paris, s-a alăturat mișcării de protest postând o fotografie împotriva războiului

Iar dirijorul Semyon Bychkov, stabilit în Franța, a declarat că „nu trebuie să tăcem și să privim cum istoria se repetă. (…) Cei care seamănă moarte și distrugere trebuie să fie trași la răspundere și respinși”. 

Reacțiile lumii artistice vin pe fundalul unor proteste mai ample în rândul populației ruse. Ieri, au avut loc demonstrații împotriva războiului în orașe precum Moscova sau Sankt Petersburg, iar circa 1.400 de protestatari au fost arestați. Mai mult, o petiție lansată cu același scop a adunat până la sfârșitul zilei de ieri circa 290.000 de semnături, informează Al Jazeera.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *