Denisa Dan, Jazz in the Park: “Respectul e o caracteristică importantă a publicului nostru. Suntem mândri de oamenii care ne trec pragul.”

Jazz in the Park, evenimentul din Cluj care a câștigat în 2019 titlul ’’Best Small European Festival’’ la European Festival Awards, împlinește anul acesta 10 ani de existență.

Festivalul va avea loc între 1 și 4 septembrie, în Parcul Etnografic ‘’Romulus Vuia’’ din Cluj-Napoca, cel mai vechi muzeu în aer liber din România.

“Vrem să activăm fiecare curte din Parcul Etnografic, ca și cum satul acela ar prinde viață pe ritmuri de jazz.”, spune Denisa Dan, Project Manager Jazz in the Park.

Denisa e parte din echipa festivalului încă de la început, iar acum este omul de bază care se ocupă de producția evenimentului.

Cum va arăta Jazz in the Park anul acesta, la ediție aniversară și fără restricții impuse de pandemie, aflați din interviul de mai jos.

***

De cât timp ești în echipa Jazz in the Park și cu ce te ocupi?

Cred că pe lângă Alin Vaida, din formula actuală, sunt singurul om care e în Jazz in the Park de la început, de la prima ediție.

Cu mențiunea că sunt exemplul de succes al voluntarului. Am fost voluntară la prima ediție Jazz in the Park.

Din voluntar am ajuns coordonator de voluntari și apoi angajat al Asociației Fapte.

Denisa Dan, Project Manager Jazz in the Park/ foto: arhiva personală
Denisa Dan, Project Manager Jazz in the Park/ foto: arhiva personală

În prezent eu sunt responsabilă de producția de festival, titulatura oficială e Project Manager. Dar, pe lângă asta, dat fiind că suntem o echipă mică, facem multe altele.

Ce presupune jobul tău actual?

Eu și colegii mei ne gândim cum ar trebui să arate festivalul, ce ar trebui să fie în el, ce înseamnă siguranța.

Atunci când primești oamenii în festival, e ca și cum i-ai primi la tine în casă. Adică trebuie să te asiguri că au ce să bea, ce să mânănce, pot bifa nevoile de bază.

Practic, eu pregătesc casa pentru musafiri, de la partea utilitară, la construcții de decor, signalistică și altele.

Anul acesta împliniți 10 ani de existență. Ce o să fie special la această ediție aniversară?

Pe lângă faptul că ultimii 2 ani au fost cu restricțiile impuse de pandemie, anul acesta putem organiza fără restricții și avem și aniversarea.

Alin Vaida și Denisa Dan la European Festival Awards
Alin Vaida și Denisa Dan la European Festival Awards

Tot ce ne dorim anul acesta este ca publicul nostru să conștientizeze și să guste experiența foarte personală pe care o pregătim.

Sloganul nostru de anul acesta este #soundspersonal, iar tot ce pregătim în Parcul Etnografic este gândit ca fiecare om să găsească ceva pentru el, să se identifice cu ceva din festival.

Vrem să activăm fiecare curte din Parcul Etnografic, ca și cum satul acela ar prinde viață pe ritmuri de jazz.

Uite, citeam aplicațiile voluntarilor de anul acesta și cineva a scris la „motivație” că Jazz in the Park a fost primul festival la care a avut curaj să vină singur, că a fost ceva ce a făcut pentru el. A fost un moment de descoperire, de a face pace cu tine în contextul festivalului.

Jazz in the Park 2021

Cum reușiți să protejați casele de la Parcul Etnografic în timpul festivalului? Știu, de exemplu, că se poate fuma doar în locuri special amenajate.

Am avut norocul să dăm peste oameni foarte înțelegători și open minded, la fel cum este și directorul Parcului Etnografic.

Și mai este ceva, ce am văzut și în Parcul Central și în Parcul Etnografic.

Publicul Jazz in the Park are o anumită conduită și un anumit respect pentru ce se întâmplă, pentru experiența din care face parte.

De exemplu, în Parcul Central nu am avut niciodată probleme cu gunoiul. Dacă pubelele ajungeau să fie pline, oamenii aveau punguțe pe care le puneau lângă pubele. Nu am lăsat niciodată haos în urma noastră.

Publicul nostru respectă muzica și ce facem noi și cred că și genul nostru muzical dictează foarte tare ce se întâmplă în eveniment.

La Parcul Etnografic trebuie să ținem cont că suntem într-o curte de patrimoniu național. Iar oamenii au înțeles asta de la edițiile trecute. Respectul despre care tot zic eu, e o caracteristică importantă e publicului nostru.

Suntem foarte mândri de oamenii care ne trec pragul.

Vorbind puțin despre artiștii care vor veni anul acesta, ce ați pregătit?

Noi am lansat primul val de artiști, o să urmeze cel puțin încă pe atâția.

Primul val îi cuprinde pe The Comet is coming, care sunt foarte speciali. Au o interpretare aparte a muzicii. Citeam la un moment dat că ei și-ar descrie muzica drept “the soundtrack after the end of the world”.

Îl mai avem pe Dhafer Youssef, care a mai fost la Jazz in the Park, cu proiectul lui Digital Africa.

Și, în general, colegii care se ocupă de line-up au încercat să aducă în față jazzul, dar și altfel de abordări și de combinații ale jazzului.

Noi tot timpul am fost promotori ai ideii că jazzul este o muzică liberă și potrivită pentru toată lumea.

E posibil să mergi în festival pentru un nume cunoscut, cum ar fi Asaf Avidan, și să descoperi multe alte nume cu care să faci click. De exemplu, Yussef Dayes îmbină jazzul cu muzica funk, cu hip-hop. Sunt tot felul de combinații muzicale și sigur vei găsi în festival ceva care o să îți placă.

De fapt, Jazz in the Park arată cât de accesibilă este muzica jazz, care poate din exterior pare rigidă.

Cum a rezistat un festival de jazz în România timp de 10 ani? Vorbim, totuși, de un gen muzical nișat, poate chiar elitist, nu foarte popular în țara noastră.

Cred că încă de la început nu ne-am încadrat ca fiind un festival elitist. Nu asta ne-am dorit. Am vrut să fim cât de poate de deschiși, de primitori.

De la prima ediție s-a spus că Jazz in the Park este festivalul care a redat parcul clujenilor. Publicul și-a dat seama ce fel de oameni suntem, ce urmărim și că nu trebuie neapărat să te iei foarte în serios, chiar dacă faci un festival de jazz.

Jazz in the Park 2021

Avem o componentă comunitară puternică și ținem foarte tare la oameni. Dacă am ajuns la ediția nr. 10 înseamnă că am reușit să le arătăm oamenilor că ne gândim foarte mult la ei și la ce dăm înapoi.

De-a lungul anilor, care au fost cele mai mari provocări pentru tine, ca organizator?

Atunci când faci un festival poți să te pregătești până într-un punct. Dat fiind că noi suntem un festival outdoor, exista ceva ce nu vom putea controla niciodată – vremea.

În 2018, când am avut o ediție de 11 zile și a fost un maraton, ne-a plouat 9 zile din 11.

Pe lângă ceea ce înseamnă ploaia într-un festival, cu noroaie, acoperișuri, corturi, a fost un test psihologic. Te trezeai dimineața și ploua. Te puneai noaptea în pat și ploua.

Dar există și o roată care se întoarce și după ediția din 2018, pentru ediția din 2019 am câștigat titlul „The best small festival”.

Care este cea mai mare satisfacție pe care ai avut-o tu, ca organizator Jazz in the Park?

Denisa Dan/ foto: arhiva personală

Mie mi se umple sufletul în fiecare an, atunci când prind și eu 15 minute la un concert, când mă opresc din loop-ul ăla în care sunt și mă uit în jur și zic “chiar am făcut asta”, sunt atâția oameni care se bucură de munca noastră. Am acest sentiment în fiecare an, când am acel moment de respiro și realizez ce am făcut.

***

Bilete și abonamente la Jazz in the Park 2022 pot fi achiziționate de AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *