Skip to content

Defrișările ilegale, colapsul climatic, fertilizarea in vitro și relația de cuplu, printre temele documentarelor care pot fi văzute la Astra Film Festival

foto: România, te iubesc

A 28-a ediție Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar de la Sibiu, cel mai longeviv festival de film din România, debutează duminica aceasta.

Între 5 și 12 septembrie, la Astra Film Festival vor avea loc peste 200 de evenimente cinematografice, concerte și dezbateri pe teme actuale, care ne vor ajuta să înțelegem mai bine lumea în care trăim.

Vor fi proiecții ale unor documentare realizate de jurnaliștii România, te iubesc și Recorder, cele mai noi documentare internaționale și românești, selectate în competiția oficială și filme în afara competiției, care se vor bucura de proiecții speciale, însoțite de dezbateri cu diverși specialiști.

După proiecții, filmele vor fi disponibile și online, pentru cei care nu pot ajunge la Sibiu.

Am stat de vorbă cu Csilla Kato, directorul artistic al festivalului și puteți vedea mai jos care sunt principalele evenimente ale Astra Film Festival.

Festivalul va începe duminică seara, în aer liber, la Muzeul Astra din Sibiu, cu o proiecția filmului Acum știi ( Once you know) de Emmanuel Cappellin (Franța), care ne poate schimba percepția despre viitorul umanității privit din perspectiva unui eventual colaps climatic. După film, spectatorii vor putea sta de vorbă cu Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme și cercetător la Institutul Național de Optoelectronică;

“Prin munca documentariștilor, noi putem face un statement despre starea lumii actuale. Vedem prin filme transformarea profundă și accelerată a mediului, precum și o transformare a structurii societății.”

Csilla Kato, director artistic Astra Film Festival

Selecționerii festivalului au avut de ales dintre peste 3000 de filme documentare înscrise la festival. Multe dintre acestea reflectă probleme actuale.

“Noi credem că dacă un film ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim, e important să fie văzut. Dar sunt și filme care n-au nicio legatură cu subiecte de actualitate, care merită vazute, despre cum trăim în intimitate, despre personaje urmărite de-a lungul anilor.”, completează Csilla Kato.

Anul acesta, Tudor Chirilă va prezenta programul festivalului, într-un video realizat de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„Într-o lume în care suntem invadați de tot felul de știri și teorii despre ce se întâmplă cu lumea asta (Încotro ne ducem? Cum o înțelegem? Care sunt mecanismele care pun în mișcare lumea noastră?), documentarul vine să aducă zona aceea de echilibru de care are nevoie un om ca să înțeleagă lumea”, spune Tudor Chirilă.

Luni seara publicul va putea urmări în premieră în România filmul “Copiii amăgirii” (Seeds of Deceit), 2021, Olanda, care spune o poveste șocantă a celui mai renumit specialist în fertilitate al Olandei în anii ’70 şi ’80, doctorul Karbaat. Acesta şi-a folosit propria spermă pentru a lăsa însărcinate peste 65 dintre paciente. Proiecția va fi urmată de o discuție cu un medic specializat în fertilizare.

Captură din filmul “Copiii amăgirii”/ sursa: astrafilm.ro

Tot pe tema procreării, miercuri va putea fi văzut filmul “Copilul nostru” (Our child), 2021, Elveția. După ce concepe un copil cu ajutorul unui donator de spermă anonim, regizoarea Marina Belobrovaja explorează perspective sociale ale familiei şi ale statutului de părinte.

Marți, miercuri și joi seara, spectatorii vor putea urmări din bărci, pe lacul de la Muzeul Astra, filme documentare realizate de jurnaliștii Alex Dima și Paul Angelescu, de la România, te iubesc și de Alex Nedea, de la Recorder, despre defrișările ilegale, ditrugerea stejarilor seculari sau incendiile din Grecia. Publicul va putea dezbate aceste subiecte chiar cu realizatorii filmelor. Evenimentele poartă numele simbolic “Bărcile de salvare AFF”.

Festivalul aduce în atenția publicului și secțiunea Cupluri în mijlocul apelor tulburi. Filmul “Radiograph of a family” spune povestea unei căsnicii în care, de-a lungul anilor, atât soțul, cât și soția s-au schimbat la nivel personal, atât de mult încât această schimbare i-a determinat să ocupe locuri opuse din spectrul credințelor politice.

Iar filmul Between Us analizează cum se confruntă cuplurile pe termen lung cu atașamentul inițial, iubirea. Relațiile complexe și lungi pot fi o experiență densă, uneori dureroasă, pentru cuplurile căsătorite. 

Cele mai noi documentare românești pot fi văzute în cadrul competiției România. Selecția prezintă zece producții și co-producții românești și internaționale.

Captură din filmul “Fragile”, de Ioana Mischie

Șase sunt premiere, două dintre ele fiind premiere mondiale. Printre acestea se numără “Fragile”, de Ioana Mischie, “Stela, în numele tatălui”, de Anca Hirte, “Noi împotriva noastră”, de Andra Tarara sau “Spioni de ocazie”, de Oana Giurgiu.

“În competiția românească vom vedea cum arăta granița morții, între Iugoslavia și România, când oamenii mureau încercând să traverseze Dunărea, cum artiștii au supraviețuit în pandemie sau cum arăta România în reclamele studioului Sahia”, ne spune Csilla Kato, directorul artistic al festivalului.

A doua zi după fiecare proiecție, filmele vor putea fi văzute și online. Ele vor fi disponibile online o săptămână întreagă, după Astra Film Festival.

“Aceasta ar fi noutatea din acest an. Ne-am gândit că nu pot fi vazute toate filmele din festival, fiindcă unele se întâmplă în paralel și poate oamenii vor să le vadă ulterior, dacă la Sibiu nu reușesc.”

Programul complet al Astra Film Festival poate fi văzut AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *