“Defense Mechanism”, expoziție la Goethe-Institut care aduce în discuție mecanisme de apărare

O nouă expoziție organizată la Goethe-Institut București a avut vernisajul în această seară. Este vorba despre “Defense Mechanism”, un proiect al artistului german Christian Jankowski, care propune un dialog între 5 soldați români și psihologul clinician Alexandru Bătinaș.

Ce se întâmplă atunci când membri ai forțelor de ordine descind într-un cabinet de psihoterapie și aleg să rămână pentru o conversație?

Prin limbaj, rețele de asocieri și interacțiune simbolică, aceștia analizează contextul în care se află, implicațiile profesiilor lor și considerațiile personale asupra artei contemporane în contextul social. În același spațiu, seria de fotografii cu diorame ale Muzeului Militar din București este asociată unor texte care evidențiază diferite tipuri de mecanisme de apărare, așa cum sunt prezentate pe site-uri populare de sănătate.

Vernisajul expoziției a avut loc în această seară la Institutul Goethe din București.

Prin colaborare și dialog ca practici artistice, Defense Mechanism privește lumile noastre interioare și exterioare, într-o încercare de a oferi perspective și imagini noi.

Christian Jankowski (născut în 1968, Göttingen, Germania) a studiat la Universitatea de Arte Plastice din Hamburg. În lucrările sale conceptuale, se concentrează pe performance, film, video, fotografie dar și pe o varietate de medii precum pictură, sculptură și desen. Jankowski inițiază colaborări între arta vizuală contemporană și alte lumi profesionale precum cea a religiei, afacerilor, politicii și entertainment-ului. Protagoniști din numeroase domenii apar în arta lui Jankowski. Practica lui se desfășoară într-un schimb apropiat cu mass-media și cu mecanismele sale de producție. Se concentrează pe invenția colectivă și chestionarea puterii ei: testând imaginea.

Jankowski a participat la numeroase expoziții de grup precum Bangkok Art Biennale 2020 și expoziții solo precum Sender and Receiver (Fluentum, 2020), Weather Flag (josegarcia, mx, 2020), Floating World (@KCUA, 2018), 2017 (Petzel Gallery, 2018). În 2016, a curatoriat a 11-a ediție a Manifesta, devenind primul artist care și-a asumat acest rol. Christian Jankowski trăiește și lucrează în Berlin, Germania.

Defense Mechanism este o expoziție comisionată în cadrul platformei Quote—Unquote și produsă în colaborare cu Goethe-Institut Bucharest.

Expoziția poate fi văzută la Goethe-Institut București până pe 13 mai 2021.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *