Skip to content

De ce Gala Premiilor Gopo nu va fi niciodată ca afară, dar va fi mereu importantă

De 13 ani încoace, Gala Premiilor Gopo celebrează reușitele în cinematografia românească. Numele premiilor este un omagiu adus lui Ion Popescu Gopo, iar trofeul este inspirat de omulețul lui Gopo, personajul de desen animat cu care Gopo a devenit primul român din istorie câștigător al premiului Palme d’Or la Cannes, în 1957.

Încă de la prima ediție, din dorința de a atrage atenția, presa din România a creat în jurul Galei Premiilor Gopo o comparație cu Gala Premiilor Oscar, numindu-le deseori “Oscarurile românești”.

Astfel, inevitabil, contrastele și diferențele dintre Gopo și Oscaruri au ieșit mereu în evidență fiindcă, în realitate, este imposibil ca vreo gală din țara noastră să fie la nivelul Oscarurilor. E ca și cum am avea așteptarea ca drumurile din România să arate ca autostrăzile din America.

Nu putem compara două culturi și civilizații diferite, la fel cum nu putem compara bugetul Academiei Americane de Film cu bugetul Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc.

Ce putem face este să apreciem încercarea românilor de a evolua și de a oferi, în condiții dificile, elogii unor reușite cinematografice.

Cu bâlbe, ținute mai mult sau mai puțin fericite, Premiile Gopo au început să fie, totuși, din ce în ce mai importante pe măsură ce anii au trecut. Pentru că, de fapt, ele nu sunt făcute pentru oamenii care se uită la televizor sau pe net, nici pentru cei care comentează vestimentațiile.

Premiile Gopo contează pentru cei cu adevărat pasionați de munca lor în film, cei care muncesc și câțiva ani pentru a produce un proiect cinematografic și ei, ca noi toți, au nevoie de recunoaștere a muncii lor în rândul breslei din care fac parte.

Și e suficient să vezi emoțiile pe care acești oameni le au pe scenă, atunci când primesc un premiu, ca să îți dai seama că el chiar contează.

Știm, sunt și unele persoane din domeniu care nu vor să participe la aceste gale, fiindcă nu se regăsesc în atmosfera de acolo, nu au chef să se îmbrace într-un anumit fel sau, pur și simplu, au impresia că e mai cool să nu mergi decât să mergi. În realitate, cu toții speră și se bucură dacă sunt premiați.

Indiferent de reușitele pe care filmele românești le au peste hotare, Premiile Gopo vor conta și ele, pentru români, pe lângă un premiu la Cannes sau la Berlin, pentru că orice cineast își dorește să primească apreciere de la cei din rândul cărora a plecat, colegi de generație, profesori sau regizori români care au fost sursă de inspirație și motivație.

Poate că Premiile Gopo nu sunt suficient de cool încât să facă audiențe la tv și bani din drepturi de televizare, însă autoironia din glumele lui Alex Bogdan este suficient de bună încât să te facă să vezi mai mult partea plină decât partea goală a paharului. Și anume, că avem o industrie cinematografică plină de lipsuri, dar cu reușite extraordinare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *