vaccinare fierbinti

Dan Perjovschi va desena la Centrul de Vaccinare din Fierbinți, la invitația unui medic de familie

foto: Eugen Vuțescu

Eugen Vuțescu, un tânăr medic de familie care activează la un cabinet din Fierbinți și coordonează Centrul de Vaccinare, l-a invitat pe artistul Dan Perjovschi să facă un performance chiar în clădirea în care are loc procesul de vaccinare, pentru a atrage cât mai mulți oameni spre vaccin.

“Îl urmăresc pe Dan Perjovschi de câțiva ani și am văzut că este și foarte implicat în procesul de vaccinare, se exprimă în acest context și în cel politic și, necunoscându-l, i-am trimis un mesaj și l-am întrebat dacă ar vrea să vină să ne ajute să promovăm puțin campania.”

Așa își începe povestea medicul din Fierbinți. La rândul său, Eugen Vuțescu este și el artist. A publicat un volum de poezii și a avut două expoziții individuale de pictură și instalații, la ICR și la Galeria Halucinarium.

Acesta locuiește în București, dar face naveta la Fierbinți, unde a vrut să practice medicina de familie pentru că este legat de acea zonă încă din copilărie și pentru că vrea să schimbe ceva în comunitatea locală.

Pentru a organiza performance-ul lui Dan Perjovschi, a cerut și a obținut acordul primarului.

Centrul de vaccinare din Fierbinți/ foto: Eugen Vuțescu

“Clădirea este o fostă primărie, un imobil mai vechi, a fost renovată și adaptată pentru centrul de vaccinare, iar mai departe nu știu ce se va întâmpla cu desenele lăsate de Dan Perjovschi.

Acțiunea va avea loc vineri, 14 mai, timp de câteva ore și oricine poate să meargă și să se vaccineze, fără programare. În centrul respectiv este disponibil vaccinul Moderna.

Pentru Dan Perjovschi singura “răsplată” va chiar vaccinarea la fața locului.

“Mi-a fost puțin jenă să-l invit aici, știind că el a avut expoziții la MoMA, la Tate, etc. Și am fost foarte surprins și bucuros că a acceptat să vină. Mi se pare un gest foarte frumos.”

Până acum, vaccinarea în Fierbinți a fost sub nivelul capacității zilnice de vaccinare.

Centrul de vaccinare din Fierbinți/ foto: Eugen Vuțescu

“Eu am cam 2000 de pacienți. Am reușit să conving doar vreo 200 de oameni. Mulți au venit din alte zone, București sau Pitești. În satele din zonă, pe lângă medicii de familie, o autoritate sunt și preoții. Unii dintre ei nu recomandă vaccinarea.

Eu îmi imaginez că nimeni nu știe de Perjovschi acolo. Miza ar fi să vină tineri de la oraș, dar e o ocazie importantă și pentru tinerii de acolo, să vadă că se pot face și altfel lucrurile. Dacă se modifică măcar puțin, cred că e un lucru foarte bun”, a adăugat Eugen Vuțescu pentru Cultura la dubă.

Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români, la nivel mondial. A expus la galerii și muzee de prestigiu din întreaga lume, dar o parte importantă a activității sale este dedicată și cauzelor sociale și civice. A desenat pro-bono pentru Asociația Dăruiește Viață, pentru Crucea Roșie sau pentru Herculane Project, a desenat pe o dubă sau la o fostă centrală termică de la Slănic Moldova. Zidul său de la Sibiu este unul dintre cele mai cunoscute puncte de atracție ale orașului.

Zidul desenat de Dan Perjovschi la Sibiu/ foto: Cultura la dubă

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *