Bogdan Stanoevici

Curiosul caz al unui actor care vrea cu orice preț să fie în politică. Bogdan Stanoevici: “Am o temă în viață.”

Bogdan Stanoevici, de profesie actor, a intrat în politică, alături de Victor Ponta, în anul 2014, ca ministru al Românilor de Pretutindeni.

Mandatul său a coincis cu dezastrul organizării alegerilor prezidențiale în diaspora, în 2014, când zeci de mii de români au stat la cozi ore în șir pentru a își exercita dreptul la vot, iar mulți dintre ei nu au apucat să facă asta.

După ce Victor Ponta a pierdut atunci alegerile în fața lui Klaus Iohannis, premierul a fost forțat de colegii de partid să schimbe garnitura guvernului. Ponta i-a luat apoi portofoliul lui Stanoevici și l-a făcut secretar de stat la Ministerul Culturii.

Mandatul lui Stanoevici la Cultură s-a terminat odată cu venirea guvernului tehnocrat, după Colectiv. De atunci, actorul se află într-o luptă continuă de a reveni pe marea scenă a politicii.

Între timp, Gabriela Firea i-a găsit un loc la Circ.

Bogdan Stanoevici a fost directorul Circului Globus București în mandatul Gabrielei Firea. În 2019 a vrut să devină președintele României, fiind unul dintre candidații independenți la Cotroceni.

Nu a reușit, așa că a încercat să fie primar general și a ajuns pe listă alături de partidul lui Marian Vanghelie, PSDI.

Nici de data asta, actorul nu a ajuns în funcție. Și a zis să încerce la parlamentare.

Bogdan Stanoevici candidează acum pentru un post de deputat pe listele Partidului Ecologist Român, avându-i colegi de partid pe Șerban Nicolae, Marian Vanghelie, Cătălin Rădulescu (zis Mitralieră), Liviu Pleșoianu, Sanda Ladoși și Marcel Pavel.

Despre toate acestea am stat de vorbă cu însuși Bogdan Stanoevici.

Domnule Stanoevici, vă rog să ne întoarcem puțin în timp și să ne spuneți de ce ați plecat din țară în 89.

Da, am plecat în 89 prin căsătorie, de fapt. Dar, din motive de sistem, pentru că eu eram gură mare, profitam de notorietatea mea ca să spun texte nu tocmai ortodoxe. La un moment dat, niște băieți d’aia cu ochi albaștri mi-au sugerat că ar fi mai bine pentru mine și pentru familia mea să îmi stabilesc domiciliul în străinătate.

Afiș electoral Bogdan Stanoevici

Păi și cum de v-au lăsat să plecați? Că fix asta nu aveau voie să facă românii.

Eu făceam parte din categoria celor care deranjau și atunci, dat fiindcă eram cunoscut și țineau oamenii la mine, nu prea aveau ce să-mi facă. Și atunci au preferat să scape de mine.

Ce ați făcut în perioada petrecută în Franța?

Am reușit în câteva luni să contactez mai multe agenții de casting, mi-am găsit un impresar în Paris și am început să lucrez.

Am făcut seriale, multă televiziune, am creat o trupă de teatru cu un francez, mi-am trăit meseria mea, e o mare realizare să faci meseria de actor într-o altă limbă.

Ce v-a făcut să vă întoarceți în România în 2011?

Știți cum se spune la noi, că te trage ața…

Bogdan Stanoevici în dreapta lui Victor Ponta
Bogdan Stanoevici în dreapta imaginii lui Victor Ponta

Cu siguranță a fost acest lucru. Nu aveam motive să plec, îmi era bine, îmi creasem o familie, câștigam bine, nu aveam alte motive să mă întorc.

Totuși, ce v-a făcut să vă întoarceți în țară?

S-a întâmplat și că am pierdut-o pe mămica mea. Asta a contribuit mult la întoarcerea mea. Când ea nu a mai fost, am simțit cumva să revin la matcă.

Din 2011, cu ce v-ați ocupat în România?

“Când m-am întors, deși lipsisem 22 de ani, am constatat că omenii mă știau foarte bine, mă opreau pe stradă bucuroși că m-am întors.”

Bogdan Stanoevici

Am reluam ușor activitatea, am făcut un film cu Lucian Pintilie, care se numea Tertium non datur (scurtmetraj), am făcut o emisiune la TVR, se numea Bastonul de mareșal, o prezentam eu, era la două săptămâni.

Am început să lucrez la Teatrul Elisabeta, unde joc și acum, și în tot contextul ăsta eu am început să mă implic foarte mult în viața politică, dar să zicem din punct de vedere al societății civile.

Devenisem un fel de reprezentant al oamenilor, care exprima niște puncte de vedere pe care ei, oamenii ceilalți, nu aveau cum să o facă – la televizor și așa mai departe.

Între timp am făcut și un film în rol principal – Cel ales, regia Cristian Comeagă –  a fost și unul dintre cele mai premiate filme românești în străinătate.

Bogdan Stanoevici în filmul Cel ales

Păi și cum se pupă succesul din actorie cu intrarea în politică?

“Pentru că am primit un telefon de la Victor Ponta, cu care mă știam mai demult, mai discutasem, aveam multe puncte în comun, de gândire.”

M-a sunat să îmi propună funcția de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dat fiind că eu trăisem 22 de ani ca un român de pretutindeni.

Poză preluată de pe pagina de facebook Bogdan Stanoevici

V-ați înscris și în PSD atunci?

Nu, chiar a fost o condiție. Și Ponta a spus că preferă să rămân așa, să îmi văd eu de treaba mea, ca să nu trebuiască să răspund la ordine de partid.

Ceea ce am apreciat, oricum nu aș fi intrat în PSD.

Dar puteți să îmi spuneți de unde vă știați, mai exact, cu Victor Ponta? Ați spus că vă știați de mai mult timp.

El mă știa pe mine, de când era el puștan, mă văzuse jucând, veneau probabil cu școala la teatru, la Național, la Giulești, înainte să plece și el din țară.

Eu l-am cunoscut în platourile de televiziune și ne-am apropiat. Am început să schimbăm idei.

Chiar în timpul mandatului dumneavoastră au fost acele probleme grave cu organizarea alegerilor prezidențiale din 2014, în diaspora.

Da. Probleme cu care eu nu aveam niciun fel de legătură, prin fișa postului meu. S-a zvonit că eu i-aș fi împiedicat. Asta e o prostie fără margini. A spus-o și Ponta că poziția de Ministru delegat pentru românii de pretutindeni nu are nicio treabă cu organizarea alegerilor.

Dar cu ce vă ocupați, de fapt?

Fișa postului presupunea păstrarea legăturii dintre românii plecați în străinătate și țară, mai ales din punct de vedere cultural, spiritual și al integrării românilor acolo.

Cum s-a încheiat mandatul dumneavoastră? Vi s-a cerut demisia sau v-ați dat demisia?

Nici vorbă. După ce a pierdut alegerile prezidențiale Ponta, noi eram un grup, de 5 oameni, aduși de el în guvern, care nu eram din PSD, au fost discuții în PSD și au zis că trebuie să fie oameni de-ai lor pe toate posturile.

Și atunci, Ponta m-a numit secretar de stat în Ministerul Culturii. Am stat acolo până a venit guvernul tehnocrat și m-a scos din schemă.

Afiș electoral Bogdan Stanoevici
Afiș electoral Bogdan Stanoevici

În 2019 ați candidat la prezidențiale și anul acesta la Primăria Capitalei. De ce ați candidat?

“Eu am considerat întotdeauna că noi toți avem o temă de îndeplinit pe acest pământ. Și eu consider că tema mea e aici în România, în legătură cu oamenii, adică pentru oameni.”

Când au venit alegerile prezidențiale, eu aveam niște idei despre ce ar trebui schimbat în România, eram independent, fără partid, fără bani. Dar am vrut să demonstrez două lucruri:

  1. Dacă se vrea, se poate. Și trebuie mers până la capăt întotdeauna.
  2. Să demonstrez că în țara asta nu se poate să exiști dacă nu faci parte dintr-o structură. Nu ai loc, nu ai bani, nu ai nimic.

Am fost mulțumit să constat că eu singur singurel, din banii pe care îi pusesem deoparte din salariu, am adunat semnături, am candidat și am avut 40.000 de voturi.

Pentru cineva care nu avea nimic, 40.000 de voturi înseamnă mult.

Afiș electoral Bogdan Stanoevici

Dar, realist vorbind, la ce vă ajută să candidați când știți că șansele sunt infime?

Eu nu am plecat pe această idee. Am plecat crezând că România chiar vrea o schimbare și că eu aș putea să vin cu această schimbare.

Care este, mai exact, tema aceasta? Spuneați că aveți o temă cu oamenii, cu românii.

Nu e o temă anume. Toți, când venim pe pământul acesta avem câte o temă pe care trebuie să o îndeplinim.

“Cu siguranță tema vieții mele, nu degeaba m-am făcut actor, e pentru oameni. Actorie asta înseamnă. Depinzi de oameni. Ca om politic, automat mă dedic oamenilor.”

Bogdan Stanoevici joacă în serialul Fructul Oprit

Spuneați că la momentul începerii colaborării cu Victor Ponta nu ați vrut să vă înscrieți în partid. Acum v-ați înscris în Partidul Ecologist. Care e diferența?

În primul rând nu am vrut să fac parte din PSD din motive personale, nu voiam să mă implic politic, dar am constatat pe pielea mea că nu se poate. Nu se poate.

Afiș electoral Partidul Ecologist Român

Dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să o faci din interior. Ca să fii în interior, trebuie să faci parte dintr-o structură.

Am intrat în Partidul Ecologist pentru a ne mări șansele de a intra în parlament.

Nu aveți nicio problemă cu faptul că sunteți coleg de partid cu Șerban Nicolae sau Marian Vanghelie?

Nu. Nu am nicio problemă. Eu am fost în partidul lui Vanghelie, PSDI, la locale pentru că mi-a făcut această propunere, în momentul în care am fost trădat de altcineva (Onțanu).

Și cu Marian Vanghelie cum ați intrat în legătură?

Ne știam pentru că e o lume mică și ne întâlnim.

Ce ați vrea să faceți dacă veți primi un mandat de deputat?

Exact ce trebuie să facă un deputat. Acele texte de lege făcute pentru oameni, nu pentru ei.

Toate partidele parlamentare nu fac altceva decât să își aranjeze între ei lucrurile, legile pe care să le poată încălca.

V-ați gândit la o anumită inițiativă legislativă? Poate pentru sectorul cultural?

Deocamdată eu fiind implicat la Mureș sunt concentrat pe problemele de la Mureș. 

Afiș electoral Bogdan Stanoevici

Dacă veți fi ales, cum se va împăca actoria cu funcția de parlamentar? Veți continua să jucați?

Absolut. Eu și când eram ministru am făcut filmul acela, am adus la premiera filmului aproape tot guvernul României, după care am continuat să joc pentru că mi se pare normal ca dacă ai o meserie, să nu rupi legătura cu realitatea.

Dacă veți avea ocazia, veți vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari?

Evident! Asta spun și în live-urile mele.

Pe Sanda Ladoși și pe Marcel Pavel i-ați convins dumneavoastră să candideze și ei?

Da. Da.

Bogdan Stanoevici și Marcel Pavel

De ce vreți să se implice și ei?

Noi, artiștii, nu trebuie să facem politică, de fapt. Bun, eu fac, dar ei nu.

Ei, prin meseria lor, dedicați fiind oamenilor, pot face asta la un alt nivel. Din parlament. Ei nu pot fi cumpărați sau mituiți. Nu.

“Plus că ecologia e un subiect la care artiștii sunt foarte sensibili, în special Sanda și Marcel. Noi, toți 3, suntem foarte buni prieteni.”

Apropo de ecologie, ce măsuri ați lua împotriva defrișărilor ilegale?

Eu, personal, vreau să fie obligativitatea ca pentru orice arbore tăiat, să fie plantați alți 10 arbori.

Bogdan Stanoevici și Partidul Ecologist fac campanie împotriva vaccinării obligatorii

La conducerea Circului Globus cât ați stat?

Din 2017 până m-a dat Firea afară (februarie 2020) pentru că mi-am permis să candidez la primărie și am refuzat lucruri care mi s-au cerut, ilegalități. Am deranjat cu foarte multe lucruri, pentru că mi-am făcut treaba.

Bogdan Stanoevici și Sanda Ladoși la Circul Globus/ foto: facebook Bogdan Stanoevici

Puteți să ne ziceți care este cea mai importantă realizare a dumneavoastră ca director al Circului?

Da. Am pus circul pe hartă.

Am reconstruit totul, au fost interzise animalele, am adus-o pe Sanda Ladoși director artistic, ne-am inspirat de la Cirque du Soleil.

Au venit cei de la Cirque du Soleil la două spectacole și ne-au zis că nu își puteau imagina că cineva o să ducă stilul lor atât de departe încât spectacolele să fie mai reușite decât ale lor.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *