Skip to content

Cum reaprinde România “flacăra culturii” de Ziua Națională a Culturii

Este 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, stabilită prin lege în anul 2010, o zi ce reprezintă data nașterii poetului național, Mihai Eminescu. Deși menită să celebreze cultura românească de orice fel, ea s-a confundat de-a lungul anilor cu ziua lui Eminescu, astfel că majoritatea evenimentelor organizate în țară au legătură cu poeziile eminesciene.

Ieri, într-o conferință de presă, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a îndemnat românii să reaprindă “flacăra culturii” de ziua națională.

„La ora 18.00 va fi aprinsă, simbolic, „Flacăra Culturii”, într-o acțiune desfășurată simultan în toate orașele mari de pe întreg cuprinsul țării. Folosesc acest prilej pentru a mulțumi public autorităților locale cu care am inițiat discuții și care au fost exterm de receptive, atât în preluarea și transmiterea mesajului unitar, dar și în organizarea de acțiuni care să se alăture inițiativei ministerului”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, dar ne-au arătat în special în anul centenarului, 2018, instituțiile de cultură sărbătoresc cultura prin simpozioane, recitaluri, depuneri de coroane, conferințe, evenimente la care participă, în general, tot oamenii instituțiilor respective, profesori sau elevi aduși cu clasa.

Dar, așa cum a arătat și Barometrul cultural realizat după anul centenarului, românii nu au rămas cu nimic în urmă acestor evenimente, mulți dintre ei nici nu au știut că au avut loc, ori nu au înțeles despre ce era vorba.

Iată câteva dintre evenimentele organizate anul acesta în țară pentru a sărbători Ziua Națională a Culturii:

  • Direcția Județeană de Cultură Galați – 15 ianuarie „170 de ani de la nașterea poetului nepereche” organizator biblioteca „V.A. Urechia” / Galele Culturii Gălățene – 28 ianuarie – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați.
  • Direcția Județeană de Cultură Ialomița – ”Protejarea și punerea în valoarea a monumentelor istorice din Bărăganul Ialomițean”.
  • Direcția Județeană pentru Cultură Bihor – depunere de coroane de flori la statuia poetului Mihai Eminescu – autor Ovidiu Maitec.
  • Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea –  va organiza două proiecte: Proiectul „Toți pentru România”; Recital și moment poetic dedicat lui Mihai Eminescu, ambele organizate în Focșani.
  • Direcția Județeană de Cultură Mureș, în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Petru Maior” Reghin 1-Mihai Eminescu 170 – evocare – „Eminescu n-a existat” – recital liric susținut de Nicolae Băciuț.

La Muzeul Național de Istorie a României, cel mai bogat muzeu al României, închis de 17 ani în proporție de 80%, ziua culturii va fi sărbătorită prin intrarea liberă pentru vizitatori și printr-un concert Doina Lavric Parghel organizat în Sala Lapidarium. Între timp, peste 600.000 de piese unice în istoria noastră, unele vechi de peste 10.000 de ani, stau închise în cutii, departe de ochii vizitatorilor, iar peste ele, clădirea se poate prăbuși la primul mare cutremur.

Pe ici, pe colo, vor susține concerte muzicieni români care abia se pot întreține din banii primiți de la orchestrele din care fac parte. Iar balerinele vor pluti pe scenele denivelate și periculoase ale operelor române.

“Flacăra culturii” nu va aprinde niciun cinematograf uitat în întuneric de autoritățile centrale sau locale, iar românii din Mureș, Argeș sau Vaslui nu vor vedea un film de Lucian Pintilie, Cristian Mungiu sau Cristi Puiu, nume care chiar au menținut cultura română vie.

În schimb, la Ateneul Român, se vor aduna în această seară cei mai importanți oameni din stat, președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, președintele Academiei Românie, patriarhul Daniel, miniștri, secretari de stat, ș.a.m.d. Le vom asculta discursurile despre cât de importantă este cultura pentru români, despre cât de important este patrimoniul (care stă să cadă sub privirile tuturor) și apoi vom asculta un concert al Orchestrei Naționale de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea.

De asemenea, încă de dimineață, paginile oficiale de Facebook ale unor instituții române s-au umplut cu mesaje eminesciene.

Pune cultura română în valoare, printr-o inteligentă postare! Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR Paris (Institut…

Publicată de Institutul Cultural Român pe Miercuri, 15 ianuarie 2020

Postarea ministrului Educației, Monica Anisie:

,,Nici un om nu se întăreşte citind un tratat de gimnastică, ci făcând exerciţii; nici un om nu învaţă a judeca citind…

Publicată de Monica Cristina Anisie pe Marţi, 14 ianuarie 2020

Există, însă, și oameni de cultură pentru care Ziua Națională a Culturii și aniversarea lui Mihai Eminescu ar trebui sărbătorite cu totul altfel. Iată, de exemplu, inițiativa PEN România, organizația non-guvernamentală a scriitorilor, editorilor și traducătorilor, reprezentând filiala românească a PEN International, cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor.

“La PEN România, știm că destinul mare al literaturii române începe cu Eminescu. Și, tocmai pentru că știm asta, găsim nepotrivit să ne amintim de el doar de două ori pe an – la 15 ianuarie, respectiv la 15 iunie.

Prin urmare, PEN România a ales să nu facă nimic special pe 15 ianuarie pentru aniversarea memoriei lui Eminescu. Fiindcă îl celebrăm pe Eminescu, cu pasiunea lui pentru adevăr & implicarea lui civică de “căuzaș” al literaturii, în fiecare zi a anului – atâta vreme cât scriem în româna literară inventată de el & cu pasiunea adevărului ilustrată de el.”

Radu Vancu, scriitor

Din păcate, însă, astfel de abordări sunt niște excepții, iar România rămâne la nivel de instituții culturale ancorată în vremurile care ar fi trebuit să se oprească acum 30 de ani. Mulți români, din diverse colțuri ale țării sunt izolați de orice strop de cultură, fără să aibă acces la o bibliotecă, un teatru, o sală de cinema sau de concert.

În rest, noi, cei mai norocoși, din marile orașe, putem să respirăm cultură în alte perioade ale anului, datorită în special inițiativelor sau finanțărilor private și putem lua parte la festivaluri de film, teatru, muzică sau artă contemporană, precum TIFF, Les Films de Cannes a Bucarest, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional George Enescu, Electric Castle, Untold sau Art Encounters.

Aici puteți vedea lista completă a evenimentelor organizate de Ziua Națională a Culturii.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *