Cum își protejează ucrainenii patrimoniul în timpul războiului. Imagini impresionante din Liov, capitala culturală a Ucrainei

foto: Fundația Liov pentru Prezervarea Monumentelor Istorice

ONG-uri ucrainene care se luptă pentru protejarea patrimoniului, muzeografi și simpli cetățeni încercă să își salveze patrimoniul mobil și imobil, pus în pericol din cauza războiului.

Fundația Liov pentru Prezervarea Monumentelor Istorice a publicat zilele acestea imagini cu niște acțiuni de protejarea a unor statui și vitralii istorice.

Este vorba despre protejarea vitraliilor Bisericii Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului”, pictate în 1924 de către Peter Ivanovich și despre punerea în siguranță a statuilor din fața Bisericii Sfântul Anton. Se vede cum oamenii încearcă să izoleze aceste bunuri de patrimoniu cu plăci de lemn. Geamurile sunt în mod special predispuse distrugerii în timpul exploziilor.

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Liov/ foto: Fundația Liov pentru Prezervarea Monumentelor Istorice
Vitraliu al Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Liov/ foto: arthive.com

De asemenea, CNN a publicat un articol în care arată alte demersuri ale cetățenilor din Liov. Aceștia au izolat statuile din Piața Centrală din Liov, care îi reprezintă pe zeul roman Neptun și pe zeița greacă Amphitrite. Monumentele au o vechime de peste 200 de ani.

Piața Centrală din Liov/ foto: Pau Venteo/ Europa Press/ Getty Images

Cultura la dubă v-a prezentat un material amplu despre patrimoniul Ucrainei, aflat în pericol din cauza invaziei rusești.

Statuie din fața Bisericii Sfântul Anton din Liov/ foto: Fundația Liov pentru Prezervarea Monumentelor Istorice

Orașul Liov se află în vestul Ucrainei și a fost fondat spre sfârșitul Epocii Medievale. Având o poziție favorabilă comerțului, s-a dezvoltat rapid și a atras comunități foarte diverse și este considerat centrul cultural al Ucrainei.

Ucraina adăpostește șapte monumente înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO, dar și o serie de clădiri istorice și muzee importante pentru folclorul național. Deja în timpul bombardamentelor au fost distruse în jur de 25 de lucrări ale unei celebre artiste populare ucrainene – Maria Prymachenko, aflate la Muzeul de Istorie din Ivankiv și un monument al Holocaustului.

Aflați mai multe despre patrimoniul Ucrainei AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Cum își protejează ucrainenii patrimoniul în timpul războiului. Imagini impresionante din Liov, capitala culturală a Ucrainei”

  1. Pingback: După război, cărțile rămân - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *