Mihaela Sîrbu a jucat în 20 de filme și este una dintre cele mai căutate actrițe de film în România. În același timp, este profesoară la UNATC și în 1996 a înființat grupul artistic independent Teatru fără frontiere, pe care îl conduce și în prezent.
Recent, cine s-a uitat în această perioadă de izolare pe Netflix, la serialul Unorthodox, a putut să o remarce într-un episod, alături de actrița din rolul principal.
Unorthodox spune povestea lui Esty, o tânără de 19 ani care face parte din comunitatea hasidică din Brooklyn, New York, a evreilor ultrareligioși, dar vrea să înceapă o nouă viață în Berlin, departe de tradițiile radicale ale cultei sale.
Serialul a avut un impact puternic în întreaga lume, după ce a dezvăluit viața pe care femeile din acea comunitate o au și în prezent – sunt rase în cap și private de libertate, obligate să poarte peruci și să se îmbrace doar într-un anumit fel, să își petreacă timpul doar cu femeile din aceeași comunitate, fără a avea dreptul la educație, informație, la o carieră.
Am vrut să aflăm cum a ajuns o actriță din România să joace în această producție care a marcat lumea iubitorilor de film și care este drumul unui actor român către Netflix.
Așa că iată povestea prezenței Mihaelei Sirbu în Unorthodox.
În primul rând, spuneți-mi, vă rog, cum v-ați petrecut izolarea până acum.
Destul de bine pentru că noi am intrat în izolare de pe 9 martie, când s-a închis facultatea și am continuat cursurile în online. În plus, m-am apucat de sport, de gătit, de făcut curat.
Acum, recent, m-am întristat puțin când mi-am dat seama că nu începe școala, speram să înceapă pe 1 iunie.
Ne-am bucurat să vă vedem în Unorthodox și voiam să vă întrebăm cum s-a legat această colaborare.
A fost destul de simpatic. Am primit un mail de la o agenție de casting din Austria cred, care văzuse în CV-ul meu că vorbesc limba idiș. Mi-au scris și mi-au zis să trimit o probă de limbă la o anumită adresă din Germania, la o agenție din Germania.
Eu nu prea aveam timp, tocmai mă pregăteam să plec în concediu în Vietnam, la școală aveam examene. În sfârșit, am trimis în ultima zi din Vietnam o probă de limbă, respectiv am vorbit puțin liber.
Eu am fost 7 ani la Teatrul Evreiesc și de aceea sunt oarecum vorbitoare, înțeleg 80-90% din limba idiș. În plus, cunosc niște limbi germanice, deci cumva așa s-a legat.
Am început să îmi amintesc puțin limba, am plecat de 15 ani de la Teatrul Evreiesc și am trimis proba de limbă.
Mi-au răspuns după câteva săptămâni, mi-au trimis o probă de text, dar mi-au zis că o să dau o probă pe un text pe care probabil nu o să îl joc.
Am dat și proba asta și m-au chemat în Germania să mai dau o probă, dar, din păcate, eu eram într-un contract la Târgu-Mureș și nu aveam cum să plec de acolo. Și, în final, mi-au oferit rolul ăsta fără altă probă.
“A fost amuzant că prima mea zi de filmare era prima zi din tot serialul. În dimineața în care am filmat eu, atunci s-a dat motor pentru prima oară.”
Mihaela Sîrbu
Știați pentru ce e, cam care este povestea serialului?
Nu. Am aflat pe parcurs. Am avut un coach de limbă și mi-au trimis și episodul.
În Germania ați filmat?
Da, la Berlin.
Și cum a fost experiența? Era o echipă mare?
A fost amuzant că prima mea zi de filmare era prima zi din tot serialul. În dimineața în care am filmat eu, atunci s-a dat motor pentru prima oară.
M-au chemat cu câteva zile înainte, am fost și la o petrecere, oamenii sunt foarte drăguți. Și regizoarea m-a chemat acasă, am repetat scena, a rescris-o chiar cu o zi înainte de filmare.
Nu era o echipă foarte mare, adică nu este un proiect gigantic american. Cred că este un proiect al unei companii germano-americană. S-a filmat în mare parte în Germania, cred că din motive de buget și toată echipa era nemțească, o echipă bună, cu un operator foarte bun, care a lucrat cu regizori importanți.
Și v-ați uitat apoi pe Netflix la serial?
Hahaha, da, a fost amuzant. Inițial trebuia să fie o premieră la Berlin și din cauza coronavirusului au anunțat că nu pot face premiera în cinematograf și să intrăm cu toții într-un Netflix party.
Nu știu de ce, eu înțelesesem că o să fie doar în Germania, America și Anglia filmul și eram destul de liniștită. Și când am intrat pe Netflix party mi s-a părut foarte ciudat că a rămas în contul meu de Netflix serialul. De fapt, se lansase și în România, iar pentru mine a fost total neașteptat răspunsul, nu numai al românilor, față de serial, dar și răspunsul internațional mi se pare foarte puternic.
“Deși am fost 7 ani la Teatrul Evreiesc, nu știam foarte multe despre comunitatea hasidică, nu știam multe dintre obiceiuri. Am fost foarte surprinsă să văd că femeile nu au păr.”
Ca femeie, cum ați perceput mesajul serialului, ce credeți despre astfel de tradiții ale unor culte, care încalcă cumva drepturile și libertățile omului?
Nu știu dacă încalcă, dar cu siguranță m-aș fi sinucis dacă trebuia să trăiesc așa, hahaha. Da, nu știu ce să zic.
Într-un fel, toată treaba asta este discutabilă. Toate tradițiile astea și ale altor popoare, cu care noi ne prea avem contact, sunt foarte problematice. Sunt probleme și mai mari în lumea asta, să ne gândim ce se întâmplă în Africa, cu fetele care sunt măcelărite de la o vârstă fragedă.
Dar, într-adevăr, eu, deși am fost 7 ani la Teatrul Evreiesc, nu știam foarte multe despre comunitatea hasidică, nu știam multe dintre obiceiuri. Am fost foarte surprinsă să văd că femeile nu au păr.
Treaba cu baia, iar nu o știam. Am filmat chiar într-o baie adevărată din Berlin, deci tradiții încă există.
S-au mai legat cumva și alte colaborări după aceasta?
Nu, dar nici nu a trecut foarte mult timp. ei s-au mișcat foarte repede, au filmat până în august și deja a ieșit. Mi se pare că s-au mișcat foarte repede cu montajul și tot restul.
Voi filma la vară la un film nou, românesc. Adică să sperăm că vom putea filma la vară, în condițiile astea. Regizorul Emanuel Pârvu, despre el e vorba, e foarte optimist. Să sperăm că vom reuși.
Cum poate un actor român să ajungă să aibă colaborări afară? E important să aibă un agent străin sau cum se întâmplă?
Eu nu sunt dintre cei care au reușit, pentru că eu, deși vorbesc foarte bine germană, aproape la perfecție, nu am reușit să îmi găsesc un agent.
Am încercat la un moment dat, am scris două scrisori. E adevărat, nu am făcut mai mult. am mai filmat în Germania tot printr-o întâmplare și mă întrebau “de ce nu ai agent? caută-ți agent”. Mi se pare foarte greu.
Cu toate astea, sunt câțiva agenți străini care au câțiva actori de frunte ai României – Dragoș Bucur, Vlad Ivanov.
Cred că ar fi foarte bine să ai un agent, dar nu cred că e un lucru ușor. Nu prea pot să dau sfaturi pentru că eu însămi n-am reușit.