Skip to content

Criticul Mircea Morariu, acuzat de hărțuire, va primi indemnizație de merit de la stat, prin UNITER

foto: digi24.ro

Criticul de teatru și profesorul universitar Mircea Morariu, implicat anul trecut într-un scandal de hărțuire prin sms-uri, va primi indemnizație de merit de la stat, conform unei liste existente pe site-ul UNITER.

Indemnizația este de 3 ori mai mare decât salariul minim brut pe economie, adică are o valoare totală de 6900 de lei, iar banii nu sunt impozitabili.

Indemnizaţiei de merit este suportată de la bugetul de stat și se acordă personalităţilor române de prestigiu, pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului.

O comisie UNITER, formată din Ion Caramitru, Marina Constantinescu, Radu Afrim, Ana Ciontea și Puiu Antemir, a decis lista artiștilor și a criticilor care vor primi această indemnizație.

Mircea Morariu a fost chemat în judecată anul trecut, de către scriitoarea Marta Petreu, după ce aceasta primise peste 100 de sms-uri în decursul unui an, în care cărțile sale și activitatea ei erau batjocorite. Ulterior, mai multe persoane din lumea teatrului au afirmat că au pățit ceva asemănător cu Mircea Morariu, printre aceștia fiind regizorul Andrei Măjeri și criticul Cristina Modreanu.

Procuratura Cluj a dat neînceperea urmăririi penale, motivând că “nu are antecedente penale, ceea ce arată că este o persoană integrată în societate, iar riscul ca acţiunile suspectului să degenereze sunt scăzute”, însă în fața procurorilor Mircea Morariu a recunoscut fapta.

La vremea respectivă, președintele UNITER, Ion Caramitru, se arăta șocat de faptele lui Morariu: ” Citesc şi mă crucesc. Încerc să-mi explic şi nu reuşesc. Caut justificări metafizice, psihologice, de tot felul şi nu ajung nicăieri. Mă apucă şi râsu’ şi plânsu’, vorba poetului, încercând să pricep ceva. (…) Domnul Morariu trebuie să dea acum explicaţii studenţilor lui, membrilor comunităţii teatrale şi bineînţeles celor care se consideră vătămaţi de el”.

Acum, Ion Caramitru este parte din comisia care a decis să îi acorde lui Morariu indemnizație de merit.

Pe lista actualizată pe 21 mai 2021 se mai află un alt nume controversat – actorul Alexandru Repan. Acesta a fost declarat colaborator al Securității, de către Curtea de Apel, în 2012.

Alexandru Repan, actor la Teatrul Nottara, a devenit informator în anul 1974, printr-un angajament semnat la Securitate. A preluat din acel moment numele conspirativ Hans și a turnat ambasadori, colegi actori sau alți artiști, prieteni și apropiați care vorbeau de rău sistemul sau care intenționau să plece din țară.

AICI puteți vedea lista completă cu numele celor care vor primi indemnizație de merit prin UNITER.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *