Cristi Puiu Terry Gilliam

Cristi Puiu va primi distincția FIPRESCI 96 Platinum, alături de Terry Gilliam, în cadrul Festivalului de Film de la Sofia

  • by

Regizorii de film Cristi Puiu și Terry Gilliam vor primi anul acesta, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, distincția FIPRESCI 96 Platinum, acordată de către Federația Internațională a Criticilor de Film.

Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp pe site-ul oficial al festivalului. Este pentru a 6-a oară când este acordat acest premiu. Printre cineaștii care au mai primit aceeași distincție în trecut se numără Béla Tarr și Agnieszka Holland.

“Munca scenaristului și regizorului Cristi Puiu este unul dintre motivele pentru care lumea cinematografiei și-a întors privirile către Romînia”, este unul dintre argumentele oferite de către organizatorii festivalului.

În 2004, Cristi Puiu a prezentat la Sofia Moartea domnului Lăzărescu în stadiu de proiect, iar în 2005 filmul a avut premiera la Cannes, unde a primit premiul Un certain regard. De asemenea, Cristi Puiu a făcut parte din juriul Festivalului de la Sofia în 2017.

La ediția din 2021 acesta va arăta publicului bulgar ultimul său film, Malmkrog, și va susține, alături de Terry Gilliam, masterclassuri online.

De cealaltă parte, Terry Gilliam, născut american, dar devenit ulterior cetățean britanic, este cunoscut drept un rebel al cinema-ului și un maestru al artei vizuale. De asemenea, filmele sale sunt cunoscute pentru umorul cu totul special. Filmul de debut al lui Gilliam, realizat alături de Terry Jones – Monty Python and The Holy Grail (1975) este considerat unul dintre cele mai bune filme de comedie din istorie.

Terry Gilliam are o nominalizare la Oscar pentru filmul Brazil, o nominalizare la Globurile de Aur pentru filmul The Fisher King, nominalizare la Palme d’Or pentru Fear and Loathing in Las Vegas, nominalizare la Berlinale cu Twelve Monkeys și Premiul BAFTA pentru Monty Python’s Flying Circus.

Gilliam a fost unul dintre invitații de onoare ai Festivalului de Film de la Sofia la prima ediție, acum 25 de ani.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *