“Copiii amăgirii”, filmul care spune povestea șocantă a medicului Karbaat, e disponibil acum online

  • by

foto: Seeds of Deceit

“Copiii amăgirii” ( Seeds of Deceit), Olanda, 2021, a avut premiera în România aseară, la Astra Film Festival. Spectatorii aflați la Sibiu au descoperit o poveste care a uimit întreaga lume și a schimbat, pe alocuri, percepția asupra inseminării artificiale.

“Copiii amăgirii” este o miniserie realizată în 3 episoade, selectată la prestigiosul festival de film Sundance. Miniseria scoate la iveală pe larg povestea celui mai renumit specialist în fertilitate al Olandei în anii ’70 şi ’80, doctorul Karbaat.

La vremea respectivă, acesta era unul dintre puținii specialiști în fertilizare, astfel că numeroase femei au apelat la serviciile sale. Medicul ginecolog Karbaat era considerat o emblemă a progresismului, pentru că ajuta nu doar cupluri heterosexuale, ci şi cupluri gay sau mame singure.

Doar că acesta și-a folosit propria spermă, nu pe cea a donatorilor aleși de cupluri, pentru a insemina peste 65 de paciente, fără acordul lor. Mai mult decât atât, unele dintre femei mărturisesc că au fost supuse unor abuzuri sexuale, cu pretextul că “dacă au și orgasm în timpul inseminării, cresc șansele de a rămâne însărcinate”.

Cele 3 episoare realizate de regizoarea Miriam Guttman aduc laolaltă mărturiile părinților, dar și ale copiilor care află cine este adevăratul lor tată biologic.

Abuzurile comise de doctorul Karbaat nu se opresc aici. Acesta folosește și câțiva colaboratori, donatori de spermă, vreme îndelungată, astfel încât comunități largi din societatea olandeză sunt supuse riscului de incest. Peste 200 de adulți, cu tată donator de spermă, descoperă că au frați cu care se aseamănă izbitor.

Povestea are atât implicații emoționale, sociale, cât și genetice și lansează numeroase întrebări. Există oare certitudinea că un cuplu care alege metoda inseminării artificiale va primi exact sperma de la donatorul ales? Cum poate fi evitat incestul într-o societate care apelează din ce în ce mai mult la metode evoluate de procreare?

După proiecția filmului, medicul ginecolog Ciprian Pop-Began a răspuns la aceste întrebări și a oferit mai multe informații despre riscurile inseminării artificiale, protocoale și posibile erori umane.“Copiii amăgirii” ( Seeds of Deceit), Olanda, 2021, a avut premiera în România aseară, la Astra Film Festival. Spectatorii aflați la Sibiu au descoperit o poveste care a uimit întreaga lume și a schimbat, pe alocuri, percepția asupra inseminării artificiale.

“Copiii amăgirii” poate fi urmărit online până pe 19 septembrie, dar va mai avea încă o proiecție în cadrul Astra Film Festival, Joi 9 septembrie, ora 19.00, la Astra Film Studio.

Cei interesați de noile metode de procreare sunt așteptați și la filmul “Copilul nostru”, miercuri, de la ora 17.00, la Astra Film Festival. După ce concepe un copil cu ajutorul unui donator de spermă anonim, regizoarea Marina Belobrovaja explorează perspective sociale ale familiei şi ale statutului de părinte. Filmul “Copilul nostru” va putea fi urmărit și online între 12-19 septembrie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *