Skip to content
tnb

Concursul pentru funcția de manager al TNB va fi organizat în această vară

foto: tnb.ro

Ministrul Culturii s-a întâlnit pe 22 martie cu actuala conducere interimară a TNB și cu o parte dintre actori, după ce în ultima săptămână TNB s-a aflat în centrul unui scandal public.

Managerul interimar Mircea Rusu a refuzat asocierea TNB cu o campanie umanitară pentru Ucraina și i-a interzis actorului Mihai Călin să transmită vreun mesaj politic la finalul unui spectacol susținut la TNB.

Lucian Romașcanu a îndemnat cele două părți către dialog și a declarat în fața tuturor că va organiza concursul pentru ocuparea funcției de manager general al Teatrului Național București la finalul actualei stagiuni, în vară.

Problema concursului a fost ridicată de actorul Marius Manole, reprezentant al Sindicatului Actorilor din TNB.

“Vă asigur de toată deschiderea pentru a face ceea ce trebuie să se întâmple, cu condiția ca ceea ce se întâmplă să fie acceptat și să se meargă înainte.”

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

“Există, în mediul social și în cel artistic-în special, nevoia de a ne contesta liderii. Este firească, duce la progres, dar ea nu trebuie să blocheze ceea ce se întâmplă.

Eu sunt fericit că pe partea de interimat este domnul director Mircea Rusu și stagiunea e ok, am fost și eu acum câteva zile la o piesă, teatrul e plin, încasările se fac, lumea e mulțumită.”, a spus Romașcanu.

Postul de manager general al TNB a rămas vacant după decesul lui Ion Caramitru, pe 5 septembrie 2021. Primul interimar care a preluat conducerea TNB a fost Ioan Onisei, care, din păcate, s-a stins la doar câteva luni după Ion Caramitru. Mircea Rusu, care era până atunci actor și director artistic al TNB, a preluat apoi interimatul, prin numirea făcută de Lucian Romașcanu.

La întâlnirea dintre ministrul Culturii și angajații TNB s-a discutat inclusiv despre nevoia de a legifera un statut al lucrătorului cultural și o formă prin care tinerii artiști independenți să fie integrați în programele teatrelor.

“Mi-ar plăcea să avem o discuție deschisă cu privire la statutul lucrătorului cultural, pentru că noi avem o obligație prin PNRR să-l elaborăm. Sunt încântat de dorința celor din sală de a face parte din grupul de lucru care se va constitui la nivelul Ministerului pentru elaborarea unei legi dedicate statutului lucrătorului cultural.”, a declarat ministrul.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *