Color the Village. Sau despre puterea oamenilor de a însufleți un loc.

Peste 320 de voluntari au colorat în acest weekend 30 de case din satul Racovița, județul Timiș, la cea de-a doua ediție a proiectului Color the Village.

Color the Village, proiect organizat de Asociația Acasă în Banat, și-a propus ceva inedit: reabilitarea a 30 de case, în doar 3 zile, cu ajutorul voluntarilor veniți din toată țara. Drumul de la idee la realizarea ei a părut simplu la început: se alege o localitate, se discută cu localnicii, se selectează cele 30 de case, se adună voluntarii și se dă start proiectului.

Totuși, organizarea celor 3 zile de „festival de fapte bune” nu a fost ușoară. Nicoleta Trifan, vicepreședinta asociației spune că au existat mai multe provocări.

„Prima provocare au fost fațadele. Cele 30 de case erau în formă de U, cu două fațade la stradă. Tehnic, sunt 60 de fațade, cu o înălțime de 6-7 metri, și cu detalii atent lucrate.

Cea de-a doua provocare a fost pandemia, evenimentul fiind inițial programat pentru finalul lunii iunie, dar am reconfigurat totul. Am ales septembrie, rugându-ne pentru zile calde și fără ploaie.

Și poate cea mai mare provocare au fost banii, sau lipsa lor. Ne-am dat peste cap până în ultima clipă, dar nu am renunțat.”

Înainte
După

Dacă ediția de anul trecut s-a desfășurat în Eftimie Murgu, din Caraș-Severin, sat ales pentru colorare datorită potențialului turistic, oferit de rezervația de mori de apă din apropiere, anul acesta a fost aleasă localitatea Racovița, aflată la 40 de km de Timișoara.

Racovița păstrează încă arhitectura specifică Banatului: barocul rural. Acest stil este bogat în decoruri vegetale, flori și mulți „golumbi” (termen local pentru porumbei).

Toate casele cu o astfel de arhitectură au fost readuse la viață de voluntarii urcați pe schele cu vopsea, bidinele sau trafaleți.

Inițial, proprietarii au fost sceptici. Treptat, au fost convinși de idee, iar la final au ajuns să fie încântați.

Înainte
După

Unul dintre proprietari, care nu se afla în program, le-a spus organizatorilor că după ce a văzut cât de frumos au reabilitat casele, nu mai vrea să își demoleze frontalul (fațada), deși inițial se gândea la acest lucru.

Nicoleta Trifan crede că acesta este scopul, de a le arăta comunităților bogățiile pe care le au.

„Color the Village e despre speranță. De a da încredere și curaj celor care au impresia că nimic bun nu se mai întâmplă azi. E despre dorința de a face bine celor din jur și de a ajuta necondiționat.”

Nicoleta Trifan, vicepreședinte al Asociației Acasă în Banat

Deși a adus în discuție valoarea arhitecturii locului și a adus împreună voluntari și localnici, proiectul nu a fost considerat suficient de bun pentru a primi fonduri din partea Consiliului Județean Timiș. A primit doar 5 din cele 40 de puncte oferite la „relevanță culturală”, cel mai important indice în stabilirea proiectelor câștigătoare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *