“Colectiv”, “Acasă”, “5 minute” și “Urma”, filmele care au primit aseară cele mai multe Premii Gopo. Vedeți lista completă a câștigătorilor.

foto: Miluță Flueraș

Aseară au fost decernate Premiile Gopo, în cadrul Galei care a avut loc la Amfiteatrul Mihai Eminescu din București. După un an al pandemiei, în care prea puține filme românești au avut premierele în cinematografe, ediția de anul acesta a avut o selecție restrânsă de filme nominalizate.

Așa cum era de așteptat, după un parcurs internațional excelent, “Colectiv” și-a adjudecat premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj și cea mai bună regie. De asemenea, a primit trofeul pentru cel mai bun montaj. Straniu este că filmul nu a fost nominalizat și la categoria “cel mai bun documentar”.

În acest context, Premiul Gopo pentru cel mai bun documentar a mers către filmul “Acasă”, regizat de Radu Ciorniciu, de asemenea cu un parcurs internațional impresionant anul trecut. “Acasă” a mai primit și premiile pentru cel mai bun debut și cel mai bun sunet.

Radu Ciorniciuc și Monica Lăzurean Gorgan/ foto: Adrian Holerga

Dintre filmele de ficțiune, cele mai multe premii au mers către filmul lui Dan Chișu, “5 minute”. Mai exact, către actorii din film, care au câștigat toate categoriile dedicate actorilor: cel mai bun actor în rol principal – Mihai Călin, cea mai bună actriță în rol principal – Diana Cavallioti, cel mai bun actor în rol secundar – Emanuel Pârvu și cea mai bună actriță în rol secundar – Elvira Deatcu.

Elvira Deatcu/ foto: Doria Drăgușin
Emanel Pârvu/ foto: Doria Drăgușin

Filmul de debut al lui Dorian Boguță, “Urma”, a primit Premiile pentru cel mai bun scenariu (Dorian Boguță și Loredana Novak), cea mai bună muzică originală (Marius Leftărache, Matei Stratan și Cristina Chiosea) și cele mai bune costume (Mălina Ionescu).

„Tipografic majuscul”, al lui Radu Jude, a câștigat două premii – cele mai bune decoruri (Irina Moscu) și cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan), iar „Dragoste 2. America”, regizat de Florin Șerban, premiul pentru Cea mai bună imagine (Oleg Mutu).

Ana Pasti a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune – „În noapte”, în timp ce „Moartea și cavalerul”, regizat de Radu Gaciu, a câștigat la categoria cel mai bun scurtmetraj de animație.

 „Cerbul a trecut prin fața mea”, regia Vlad Petri, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj documentar, iar Alma Buhagiar a câștigat premiul Tânără speranță pentru regia scurtmetrajului „Împreună”.

Gala Premiilor Gopo 2021/ foto: Doria Drăgușin

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către „Sorry We Missed You”/ „În absența dvs.” (r. Ken Loach), distribuit de Independența Film, iar Premiul Publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de box-office a fost acordat anul acesta lungmetrajului „Miami Bici”, regizat de Jesus del Cerro (553.941 spectatori și încasări de 11.610.679 lei).

Actorul Costel Constantin a fost omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră, iar scenografei și realizatoarei de costume Doina Levintza i-a fost acordat Premiul pentru Întreaga Activitate. Două premii speciale pentru carierele lor au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu și sculptorului machetist Enache Hărăbor, tatăl actriței Manuela Hărăbor.

Instituția Ministerului Culturii a fost ironizată cu un clip care arată viziunea ministerului în ceea ce privește filmele românești și cultura noastră, în general, după un an al crizei, în care autoritățile au avut alte priorități: declararea Anului Tudor Vladimirescu, Legea Colindului sau Anul Serbării de la Putna.

De asemenea, guvernul a fost criticat pentru datoriile pe care le are față de producătorii străini, după ce nu a respectat legea de cash rebate pentru cinematografie, care prevede ca statul român să returneze o parte din bani producătorilor care au filmat pe teritoriul României.

Gala a oferit și câteva momente muzicale: Om la lună, muzicianul și culegătorul de folclor Bogdan M. Simion și violoncelistul Andrei Cavassi.

La Amfiteatrul Mihai Eminescu au fost prezenți peste 500 de invitați, iar accesul a fost permis doar celor vaccinați sau testați.

Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2021 va fi difuzată pe 1 iulie, de la ora 20.30 pe PRO Cinema.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *