foto: Clotilde Armand/facebook
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că instituția pe care o conduce a pus în consultare publică proiectul de refuncționalizare a Pieței Amzei, cu scopul de a o transforma într-un ”hub cultural și pol al gastronomiei autohtone”. Locuitorii Capitalei sunt așteptați să vină cu propuneri, observații sau recomandări.
Clotilde Armand își dorește ca proiectul Pieței Amzei să urmeze modelele deja implementate în marile Capitale ale Europei și oferă ca exemple lanțurile internaționale de restaurante Movenpick Marche și Vapiano.
Viitorul „hub cultural și pol al gastronomiei autohtone” ar trebui să aibă pe lângă obișnuita piață și spații de degustare pentru turiști, restaurante, cafenele și food-truckuri.
“Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare “to go” și în format food-truck.
Fiecare capitală europeană are cel puțin o zonă sau o piață în care turiștii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spațiu viu și atractiv în care cultura și distracția de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 și Capitala României merită un astfel de spațiu.”, a mai scris edilul pe pagina de Facebook.
Proiectul de refuncționalizare a Pieței Amzei
Potrivit proiectului de refuncționalizare a Pieței Amzei, care poate fi consultat pe primariasector1.ro, în anul 2007 s-a organizat un concurs de arhitectură pentru realizarea unei clădiri care să adăpostească piața. Aceasta a fost finalizată în anul 2011, suma investită fiind de 13 milioane de euro, dar nu s-a obținut autorizație de funcționare pentru ea și până în prezent nu a fost concesionată.
Cu toate acestea, în ultimii ani au avut loc câteva evenimente culturale în Piața Amzei, printre care o ediție a Romanian Design Week.
Una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei
Piața Amzei a fost înființată în anul 1841, iar în anul 1872 au fost construite halele, conform proiectului realizat de arhitectul Alexis Godillot. În perioada interbelică, acestea au fost demolate în schema modernizării Bucureștiului.
În prezent, clădirea Pieței Amzei are o funcționalitate redusă, iar pentru ”revigorarea” sa, piața va fi concesionată pe o perioadă de cel mult 20 de ani, a mai precizat Clotilde Armand în același mesaj.
„Piața Amzei, o clădire cu funcționalitate redusă. În momentul de față, Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.
Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.
În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate.”