Roman Protasevici

Clotilde Armand va propune redenumirea străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus în “Strada Roman Protasevici”

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al capitalei, anunță că va propune schimbarea numelui străzii pe care se află Ambasada Republicii Belarus. Astfel, actuala stradă a Tuberozelor ar urma să se numească Strada Roman Protasevici, în semn de solidaritate cu jurnalistul disident arestat în urmă cu trei zile la Minsk.

Anunțul lui Armand, publicat pe Facebook, a venit ca răspuns la propunerea profesorului Andrei Oișteanu. El a precizat că, în acest fel, „toată corespondenţa ambasadei ar veni în şi ar pleca din strada cu numele jurnalistului disident. De asemenea, diplomaţii ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărţile lor de vizită.”

Primarul Sectorului 1 a declarat că susține ideea și că va înainta propunerea de redenumire către Primăria Generală a Capitalei.

„Trăim într-un stat european și acest act de terorism al președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE & NATO nu poate rămâne nepedepsit.” – a adăugat Clotilde Armand în postarea sa.

Roman Protasevici, jurnalist din Belarus și critic vocal al regimului Lukașenko, a fost arestat pe 23 mai, după ce zborul cu destinația Vilnius la bordul căruia se afla alături de iubita sa, Sofia Sapega, a fost deturnat și redirecționat spre Minsk sub pretextul unei amenințări cu bombă.

El fusese plasat pe lista teroriștilor pentru transmisiunile pe care le făcuse cu privire la protestele masive desfășurate anul trecut în Belarus, dar primise azil politic în Polonia.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *