Skip to content
fixiki

Cine sunt creatorii “Fixiki”, desenele animate educative care au cucerit copiii din întreaga lume

“- Muzica e ceva ce poți să faci sau să asculți cu urechile.

Dar asta nu e tot. Poate fi și scrisă. Când vrem să scriem cuvinte, folosim litere. Și dacă vrem să scriem muzică, folosim simboluri speciale, numite note muzicale.”

Acesta este doar un scurt fragment din Fixiki, episodul Notele Muzicale. Fixiki sunt la momentul actual cele mai populare desene educative în România, dar și în restul lumii. La noi, un episod pe youtube, ajunge să aibă până la 3.5 milioane de vizualizări, cele mai populare fiind episoadele Șah mat și Dulciurile.

La nivel mondial, Fixiki sau The Fixies au înregistrat până acum 15 miliarde de vizualizări.

Povestea brandului Fixiki

Fixiki sunt, la origine, desene rusești. Povestea lor a început în 2010, cu o premieră la televiziune, în cadrul celui mai vechi și popular show pentru copii din Rusia, “Noapte bună, copii”, creat acum 54 de ani.

Premiera Fixiki s-a bucurat de un succes uriaș, iar din acel moment, proiectul a fost doar în creștere.

Desenele sunt adresate copiilor cu vârste între 4 și 8 ani, fete și băieți.

Până acum, au fost create 156 de episoade, cu durate care variază de la 16 minute la o oră. În prezent, alte 52 de episoade sunt în producție. În plus, au mai fost realizate două filme Fixiki, jocuri pentru web, iOS și Android, show-uri live cu peste 300 de reprezentații pe an și au fost publicate 180 de cărți.

Ideea seriei de desene animate Fixiki i-a aparținut unui faimos regizor, animator și producător, Alexandr Tatarskiy, fondatorul Studioului Pilot, primul studio privat de animație înființat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Tatarskiy, considerat a fi artistul care a revoluționat animația în Rusia, a fost distins cu Premiul de Stat al Federației Ruse în 1998, de către președintele Boris Yeltsin.

Alexnader Tatarsky/ foto: sweet.tv

Alexandr Tatarskiy a fost primul care a propus crearea unor desene animate inspirate din poveștile lui Eduard Uspensky. Așa s-a născut proiectul Fixiki. Desenarea personajelor principale a durat câțiva ani. Din păcate, creatorul desenelor nu a apucat să vadă produsul final, fiindcă a decedat în 2007, înainte de premieră.

Numele este o contopire a două cuvinte din engleză: “pixie” și “to fix”. Adică “spiriduș” și “a repara”. Așa au apărut The Fixies (Fixiki), spiridușii care repară.

Fixiki/ foto: Aeroplane
Fixiki/ foto: Aeroplane

Personajele Fixiki

Într-o lume în care de mai mulți ani copiii au fost expuși și atrași de desene care promovează, pe alocuri, violența, Fixiki au apărut ca o salvare atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Poveștile episoadelor Fixiki sunt educative, pe înțelesul celor mici.

Desenele urmăresc aventurile lui Tom Thomas și prietenia sa cu Simka, Nolik și colegii lor Fixiki.

Simka și Nolik sunt copiii unei familii de creaturi minuscule, familia Fixi, care trăiește pe ascuns în apartamentul lui Tom.

Micuțele creaturi repară o multitudine de gadgeturi și aparate din casă și îi explică lui Tom noțiuni pe care acesta nu le cunoaște, într-o manieră amuzantă și educativă în același timp.

Desenele Fixiki au fost vândute, până acum, în 90 de țări.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *