Skip to content
The globe

Celebrul teatru “Shakespeare’s Globe” se redeschide în luna mai, după un an de pandemie

foto: Shakespeare’s Globe

Cunoscutul teatru Globe din Regatul Unit, azi numit Shakespeare’s Globe, din districtul Bankside al Londrei, a anunțat că deschide sezonul de vară oficial din 19 mai 2021 în format fizic. Teatrul a fost închis din data de 18 martie 2020, odată cu criza Covid-19.

Michelle Terry, directorul Artistic a declarat că un nou sezon deschis la Globe înseamnă apropierea de ceea ce iubesc oamenii, lucru pe care l-am pierdut cu toții, iar menirea teatrului fiind tocmai aceasta, de a da unora oportunitatea de a-și trăi pasiunea, iar altora să o privească.

„ Acesta este un moment istoric și nu trebuie subestimat; avem un drum lung de parcurs pe măsură ce ieșim și ne vindecăm din asta, iar teatrul ne poate ajuta să trecem peste asta: asta este menirea lui. Pentru a exprima ceea ce e adesea imposibil de exprimat, pentru a îndura ceea ce e adesea imposibil de îndurat, pentru a râde, pentru a plânge, pentru a fi împreună – în siguranță. Promptitudinea este totul și Globul lui Shakespeare este pregătit”, a spus Michelle Terry pe pagina Teatrului Globe.

Deschiderea teatrului, conform directorilor instituției, se face cu respectările tuturor punctelor legale; distanțarea socială în public, la loje, cât și în fața scenei, unde se stă în picioare, respectiv pe scenă.

Ca multe organizații și instituții culturale din Anglia și din lume, Teatrul Globe al lui Shakespeare a fost aproape de colaps în pandemie. Au fost folosite toate rezervele posibile plus ajutorul oferit de guvernul britanic pentru a putea supraviețui și pentru a împiedica închiderea lui.

Directorul executiv, Neil Constable, a anunțat că teatrul va funcționa la jumătate din capacitatea sa, fiind afectați de această criză sanitară și restricțiile în curs, se așteaptă ca cifra de afaceri anuală a instituției să scadă de la 25 la 12 milioane de lire sterline, conform The Guardian.

Odată cu sezonul de vară 2021 deschis, teatrul în aer liber își așteaptă publicul cu piesele shakespeariene ,,Visul unei nopți de vară”, ,,Romeo și Julieta” și ,,A douăsprezecea noapte’’.

Clădirea teatrului Shakespeare’s Globe/ foto: istock

Noutatea este că din vară piesele de la Globe vor fi disponibile și în format live-streaming pentru cei de acasă. Biletul pentru un spectacol, atât în format fizic, cât și online costă 5 lire, iar dacă faceți rezervare pentru mai multe spectacole veți beneficia de o reducere de 20%.

ISTORIC

Teatrul Globe este unul dintre cele mai cunoscute din lume. A fost construit în anul 1599, pe malul sudic al Tamisei, de către Lord Chamberlain’s, fiind compania de teatru în care a scris o bună parte din piesele sale și a jucat, William Shakespeare.

 Lord Chamberlains/ foto: britanica.com

Globe a fost deținut de actori care făceau parte din Lord Chamberlain’s Men și anume Richard Burbage și fratele său Cuthbert Burbage – aceștia dețineau 25% din profitul rezultat. Ceilalți   parteneri încasau 12,5%, iar aceștia erau William Shakespeare, John Heminges, Augustine Phillips și Thomas Pope.

În 1613 a suferit un incendiu din cauza unui accident ce a avut loc în timpul piesei ,,Henry al VIII-lea”, iar tot acoperișul de stuf a luat foc. Însă a fost reconstruit în iunie 1614.

Din păcate, câțiva ani mai încolo s-a închis din nou în 1642 prin decret parlamentar dat din cauza Războiului civil englez (1642-1651).

Dar, revenind la povestea care ne place mai mult decât conflictele războiului, se spune că prima piesă scrisă de Shakespeare pentru Globe a fost ,,Iulius Caesar”, urmată apoi de ,,Cum vă place” și ,,Hamlet”. În paralel cu Shakespeare au mai scris și Thomas Middleton, John Fletcher, Ben Jonson și Christopher Marlowe.

Clădirea Teatrului Globe de astăzi s-a redeschis în 1977 datorită campaniilor derulate de regizorul și producătorul Sam Wanamaker, dar nu a apucat să își vadă visul împlinit, viața sa stingându-se în 1994.

Clădirea actuală este al treilea spațiu Globe construit în formă de icosagon, adică un poligon cu 20 de fațete, teatrul nu are acoperiș, motiv pentru care sezonul spectacolelor începe în mai și se termină când imediat ce se simte vremea rece.

Așa că dacă ai bucuria de a fi spectator la Globe, ia-ți și o haină cu tine. Înainte de pandemie,  ai fi putut avea lângă tine 1570 de persoane cu care călătoreai în timp până în balconul ,,Julietei” sau în nebunia lui ,,Macbeth”, pentru că atâtea locuri deține sala; 700 de locuri sunt în picioare, iar restul la loje.

Teatrul este construit din grinzi de stejar cu tencuială de var, iar deasupra scenei sunt pictate cele douăsprezece semne zodiacale, această parte a teatrului mai este denumită și ’’Cerurile’’.

Înainte ca un teatru precum Globe să fie construit, actorii jucau în curțile hambarelor și ale hanurilor, de aici și influența aspectului clădirii.

Când spunem Teatrul Globe spunem implicit William Shakespeare și Regina Elisabeta I a Angliei, respectiv epoca elisabetană sau epoca de aur pentru Anglia, țară care prospera pe plan mondial, din punct de vedere cultural și artistic. Perioada când teatrul englez a cunoscut culmile succesului îi este datorată și Reginei Elisabeta I, fiind o mare admiratoare a lui Shakespeare și dramaturgiei acestuia.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *