Skip to content

Cele mai impresionante lucrari de street art inspirate de războiul din Ucraina

În timpul ce s-a scurs de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, artiști din întreaga lume au ilustrat războiul prin lucrări stradale. Unele dintre imagini sunt deja virale și reprezentative pentru această perioadă, cum ar fi fetița de pe un perete din Paris, care ține în mână steagul Ucrainei și strivește cu piciorul tancurile rusești sau muralul care îl arată pe Putin drept personajul negativ din Harry Potter, Lord Voldemort.

Majoritatea lucrărilor îl antagonizează pe Vladimir Putin și ilustrează curajul ucrainenilor de rând în fața invadatorilor ruși.

O selecție de 50 de lucrări de street art din această perioadă a fost făcută de Bored Panda, iar noi redăm mai jos câteva dintre ele.

***

Fetița care poartă drapelul Ucrainei a apărut în online încă din primele zile ale războiului, fiind deja printre cele mai cunoscute lucrări de artă stradală realizate din 24 februarie până în prezent.

Muralul este realizat de artistul francez Seth Globepainter și este localizat în arondismentul 13 din Paris.

“Această mică fată simbolizează curajul ucrainenilor în fața invaziei Rusiei”, a declarat artistul pentru Bored Panda.

Seth Globepainter, Paris

Artistul Justus Becker din Frankfurt și-a exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean cu o lucrare în care este reprezentat un porumbel alb care ține în gheare o ramură pictată în culorile drapelului Ucrainei. „Pentru pace în lume. Pentru solidaritate cu oamenii din Ucraina.”, a scris Justus Becker pe Instagram (corone_artist).

Justus Becker, Frankfurt

Un mural realizat de artistul Tony Tuan Luong în Barcelona atrage atenția asupra victimelor războiului. ”Warr is Hell”, este mesajul transmis de artist.

Tony Tuan Luong, Barcelona

Cu totul specială este o lucrare realizată în Siria, o țară distrusă, la rândul ei, de război.

În orașul Binnish din provincia Idlib, aflată nord-vestul Siriei, artistul Aziz Al-Asmar a realizat un mural pe ruinele unei case distruse într-un raid aerian rusesc, potrivit Al Jazeera.

„Regimul sirian și aliații săi ruși ne-au transformat casele în ruine în ultimii 11 ani, ceea ce a făcut ca mulți oameni să fie strămuți din casele și satele lor. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este continuarea politicii Rusiei și nu se va opri dacă Consiliul de Securitate al ONU și comunitatea internațională nu se unesc și nu vor pune capăt acestei situații.”, a spus Al-Asmar pentru Al Jazeera.

Aziz Al-Asmar, Siria

HarceaPacea, Burok şi Vladude, artiști din Iași, au creat un mural prin care au redat eforturile ucrainenilor de a rezista tancurilor trimise de Putin. Muralul mai înfățișează și două femei – una ține o armă în mâini și cealaltă pregătește cocktailuri Molotov. Porumbelul păcii, un bărbat răni și clădirile în flăcări sunt alte simboluri care însoțesc mesajul  „TAKE OUT  PUT IN”.

HarceaPacea, Burok şi Vladude, Iași
HarceaPacea, Burok şi Vladude, Iași

Pe un zid din orașul californian Sacramento, JM Knudsen a pictat un porumbel alb care poartă o vestă antiglonț și poartă în cioc o mitralieră.

„Este foarte ușor pentru un artist să stea deoparte, să privească, să vorbească și să se plângă de ceea ce se întâmplă. Dar este mult mai greu pentru un artist să se ridice și să facă ceva, mai ales când nu are timp. Dar, în realitate, TOȚI ne putem face timp, dacă dorim, pentru cauza corectă.”, a transmis artistul pe Instagram.

JM Knudsen, California

Artistul care se prezintă sub pseudonimul My Dog Sighs a adaptat simbolul ochiului, pe care îl pictează frecvent, la situația războiului. Lucrarea a fost realizată în orașul Northcote Lane, situat în sudul Marii Britanii.

„Am urmărit cu toții desfășurarea acestei situații hidoase și, deși nu este mult, am vrut să fac ceea ce știu mai bine, (să arunc cu vopsea) pentru a-mi evidenția tristețea și furia față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Lacrima vorbește de la sine. O situație îngrozitoare.”, a transmis artistul pe contul său de Instagram (mydogsighs).

My Dog Sighs, Marea Britanie

O pictură realizată pe un perete din orașul Pogorzelec din Varșovia, de un artist care a ales să își păstreze anonimitatea, înfățișează un o fetiță îmbrăcată ca un super-erou, în culorile drapelului Ucrainei.

Artist anonim, Varșovia

Fotografia profesoarei din Ucraina, rănită în urma bombardării unui complex de locuințe de către Rusia, care a făcut înconjurul lumii și a apărut în publicații internaționale importante, a fost redată printr-un mural de către artistul John Viana, pe un zid din Lisabona.

Imaginea a fost realizată de fotograful Wolfgang Schwan pentru Anadolu Images.

John Viana, Lisabona

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *