Cea mai mare expoziție Vermeer, cu lucrări aduse din toată lumea, va fi organizată la Amsterdam

Anul 2023 va fi marcat de un eveniment deosebit în lumea artei. Rijksmuseum din Amsterdam pregătește o expoziție cuprinzătoare dedicată pictorului olandez Johannes Vermeer. Ar putea fi ultima de o asemenea amploare.

Organizatorii își propun să aducă împreună toate tablourile pictorului din muzeele din întreaga lume, care se află într-o stare suficient de bună pentru a fi transportate.

Muzeul din Amsterdam găzduiește doar patru opere ale artistului, dar prin implicarea celorlalte muzee va deveni un punct de atracție pentru toți admiratorii lui Johannes Vermeer.

În perioada 10 februarie 2023 – 4 iunie 2023, Rijksmuseum va expune capodopere precum „Girl with a Pearl Earring”, de la muzeul Mauritshuis din Haga, „The Geographer”, de la Muzeul Städel din Frankfurt, „Lady Writing a Letter with her Maid”, de la Galeria Națională a Irlandei din Dublin și „Woman Holding a Balance”, de la Galeria Națională de Artă din Washington DC.

“Lăptăreasa”, Vermeer, 1658/ foto: Rijksmuseum

Taco Dibbits, directorul Rijksmuseum, a declarat că nu se așteaptă ca o astfel de expoziție să fie posibilă din nou din cauza vârstei lucrărilor și a concurenței intense dintre galerii pentru a atrage vizitatori.

Un eveniment de acest fel a mai fost organizat în urmă cu 26 de ani la muzeul Mauritshuis din Haga. Atunci au fost dispuse 23 de lucrări ale artistului. Expoziția din Amsterdam va depăși acel număr.

„Ceea ce observ, dacă ne uităm la expoziția din 1996, este că a devenit din ce în ce mai dificil să poți împrumuta pentru că Vermeer este un pictor atât de iconic. Pentru muzee să se despartă de munca lui Vermeer este din ce în ce mai dificil.

Deoarece este primul astfel de eveniment pentru Rijksmuseum, a creat un fel de sentiment că trebuie să o facem acum, deoarece oferă o oportunitate de a compara și studia lucrările împreună.

Presiunea asupra muzeelor de a face expoziții este mai mare. Există din ce în ce mai multe muzee în lume, iar lucrările din secolul al 17-lea sunt fragile. Există o presiune mai mare asupra lucrărilor”, a spus Taco Dibbits, potrivit The Guardian.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *