Ce se va întâmpla cu industria cinematografică în starea de alertă

De două luni, pe perioada stării de urgență, industria cinematografică a fost complet paralizată. Filmările au fost anulate, la fel și proiecțiile de film sau festivalurile din această perioadă. Mii de oameni care lucrează în acest domeniu au fost afectați, iar statul nu a venit, deocamdată, cu niște soluții clare pentru ca activitatea lor să poată fi reluată, într-un fel sau altul.

Mai mulți cineaști s-au adresat ministrului Culturii și i-au cerut să le vină în sprijin.

“Sectorul cinematografic are un avocat în persoana mea.”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Prezent ieri la o conferință de presă, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a declarat că a mers către factorii decizionali (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență) cu o serie de propuneri pentru reluarea activității în domeniul producției de film, însă a fost întâmpinat cu reticență.

“Am propus ca într-o primă fază să fie permisă reluarea filmărilor cu un număr maxim de 50 de persoane în echipă, inclusiv cu partea tehnică, iar în faza a doua să fie permis un număr maxim de 100 de persoane. Am întâmpinat reticențe.”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Întrebat dacă va susține industria cu bugete speciale pentru asigurarea de materiale sanitare la filmări, ministrul a lăsat de înțeles că, la fel ca în cazul muzeelor, nu vor exista fonduri pentru așa ceva. “Am avut o discuție cu o casă importantă de producție și ni s-a spus că ei ar fi fericiți doar să li se permită reluarea filmărilor, că ei sunt pregătiți deja să ia toate măsurile necesare de protecție.” – Bogdan Gheorghiu

Așadar, deocamdată nu există o decizie care să permită reluarea filmărilor. În Legea privind starea de alertă, la articolul 44 este specificat că activitatea în domeniul producției de film va putea fi reluată conform unor regulamente ce vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului Culturii cu cel al Sănătății. Deocamdată, acel ordin este în lucru.

Situații este similară și în ceea ce privește posibilitatea redeschiderii cinematografelor.

“Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va decide când și în ce condiții se vor putea redeschide cinematografele, noi am pledat ca într-o etapă a doua să fie permisă, dar cu condiții drastice.

Cei din zona sanitară consideră de mare risc ca aceste instituții de spectacol și cinematografele să fie redeschise. Susțin dânșii că acolo unde oamenii stau nemișcați două ore sau mult mai mult, riscul epidemiologic este mult mai mare decât acolo unde timpul petrecut în acea incintă este mai scurt și lumea se află în mișcare. Sunt foarte reticenți la tot ce înseamnă săli de spectacole.

Din discuțiile pe care le-am avut, ce se va întâmpla în lune iunie va fi decis cel mai probabil după data de 1 iunie, în funcție de evoluția cifrelor, ce ne vor arăta cifrele din punct de vedere al evoluției epidemiologice.”, a mai declarat Bogdan Gheorghiu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *