Prima editie a Festivalului de Film și Psihanaliza ar fi trebui să aibă loc toamna aceasta, la Cluj, dar, din cauza pandemiei, s-a petrecut online weekendul acesta.
Timp de trei zile, cinefilii au putut viziona și analiza filmele altfel de cum o făceau în mod obișnuit. Sub coordonarea criticului de film Irina Margareta Nistor și specialiști în psihanaliză, iubitorii de film au putut interpreta înțelesurile filmelor și cum le traduce subconștientul.
Oana Paveliuc este performance coach și studiază psihologia. În cadrul festivalului, Oana a analizat filmul pentru copii Strada Speranței (Mercy street), în regia lui Ștefan Buzea, Alexandru Buzea și Nicolae Radu. Am vorbit apoi cu Oana despre cum traduce creierul nostru filmele, dar și ce filme sunt potrivite pentru copii.

Cât de importante crezi că sunt filmele mai ales acum, în această perioadă de pandemie?
Sunt la fel de importante ca și înainte, dar acum conștientizăm și mai tare importanța acestora. Filmele, din punctul meu de vedere reprezintă povești, metafore, iar mintea subconștientă reacționează la metafore.
Cu ajutorul filmelor reușim să călătorim fie în trecut, fie în viitor. Dacă ne referim la efectul psihologic, cu siguranță sunt filme care ne provoacă conștientizări, sunt foarte multe filme în care ne regăsim povestea și cred că filmele în această perioadă sunt o gură de oxigen, sunt porți către lumi în care să ne găsim starea de bine.
Ce facem când filmele ne creează niște așteptări?
Este foarte important să facem diferența dintre miraj și realitate și cred că mirajul acesta în ultimii ani nu a fost construit doar de cinema, cât a fost construit de social media.
Cred că este important ca fiecare dintre noi să ne uităm spre noi înșine și să înțelegem că nu există viața perfectă, nu există partenerul ideal. Putem tinde spre ideal, dar important este să conștientizăm și să apreciem normalitatea, umanitatea și cred că perioada aceasta, dincolo de toată suferința pe care o provoacă, cred ca este o perioadă în care descoperim valori, în care descoperim lucruri cu adevărat importante.
Ne afectează filmele înainte de somn?
Da, ideal ar fi să facem alte activități, îi afectează mai ales pe copii. În timpul somnului, acel film va fi reinterpretat, călătoria va fi refăcută și putem avea surprize cu vise frumoase sau coșmaruri. Acest lucru este valabil și în cazul poveștilor înainte de somn.
Cum îi marchează pe copii filmele?
Filmele au un impact foarte mare asupra copiilor, mai ales la vârste fragede, când ei nu fac diferența dintre realitate și ce văd pe televizor, cum de altfel filmele și desenele animate sunt și ele o formă de transă în care se instalează programe la nivel neurologic, iar copiii pot să își ia învățăminte.
Totodată este important să avem grijă la ce filme urmăresc copiii, este important și să le urmărim împreună cu ei, să descoperim împreună cu ei.
Copiii au și această latură pură și ne pot învăța lucruri pe care noi încă nu le știm sau uităm să le punem în aplicare.
Ce filme nu ar trebui să vadă copiii?
Este important să îi expunem la filme conform vârstei lor, să nu îi expunem la filme violente, filme care pot să instaleze anumite comportamente mai puțin plăcute.
Până la vârsta de 7 ani, creierul copiilor este ca un burete, este și vârsta în care instalăm cele mai importante și mai mari decizii limitatoare pe care le ducem cu noi de-a lungul timpului.
Să avem grijă și la expunerea acestora în mediul online, mă refer la adolescenți și preadolescenți. Să comunicăm cu ei mai ales în aceasta perioadă, în care echilibrul emoțional este fragil prin prisma faptului că preiau stările părinților, școala și mediul online îi afectează dincolo de distanțarea socială.
Cum ne raportăm la filmele horror?
Eu nu le recomand, mintea subconștientă nu face diferența dintre ceea ce ne imaginăm și realitate. A urmări un film, mai ales unul horror înseamnă a te lăsa dus într-o anumită stare, corpul trăiește toată acțiunea filmului chiar și la nivel neurochimic. Același lucru este valabil și în cazul știrilor care ne creează tot felul de anxietăți.
Cât de importante sunt în terapie filmele?
În terapia cu cei mici se folosesc foarte mult desenele, pentru că mintea subconștientă răspunde la detalii, la povești care sunt adevăruri universale. Sunt filme care uneori ne fac să înțelegem când suntem într-un moment greu, că acel moment nu este atât de greu sau sunt situații în care empatizăm cu anumite personaje și uneori ne prezintă alte perspective pe care le putem aborda.