Casa lui Victor Hugo din Paris s-a redeschis pentru vizitatori

foto: theculturemap.com

Casa-muzeu din Place de Vosges poate fi din nou vizitată, după ce a fost închisă pentru renovări în aprilie 2019. Victor Hugo avea 30 de ani când s-a mutat în această casă împreună cu soția sa, Adèle, în octombrie 1832.

Poet, dramaturg și romancier, Victor Hugo este unul dintre scriitorii reprezentativi ai romantismului francez. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără romanele „Mizerabilii(1862), Cocoșatul de la Notre-Dame (1831) și volumele de poezii „Cântecele crepusculului”(1835) și „Contemplațiile”(1856-1857). Hugo a fost exilat din Franța din 1851 până în 1870, pentru curajul de a-l numi pe Napoleon al III-lea „trădător”.

Casa Victor Hugo din Paris/ foto: Pierre Antoine

Redeschiderea muzeului era programată pentru 2020, însă a fost amânată de mai multe ori din cauza carantinei din Franța. În tot acest timp, personalul muzeului s-a ocupat cu restaurarea exponatelor. Printre acestea se află un cadru de oglindă în salonul chinezesc pe care Hugo l-a pictat cu flori și fluturi în 1857. Începând de pe 10 iunie, la Maison de Victor Hugo vor fi expuse în jur de 300 dintre desenele autorului.

În timpul renovării a fost instalată o nouă scară, care duce de la capătul expozițiilor aflate la etajele superioare până la nivelul solului. La capătul scării  este sculptura în ipsos a lui François Pompon, „Cosette”, înfățișând-o pe eroina din „Les Miserables” a lui Hugo.

Una dintre cele mai mari îmbunătățiri aduse muzeului este renovarea curții interioare, care înainte aparținea școlii vecine. Fostul loc de joacă al școlii a fost transformat înapoi într-o grădină, unde poate fi văzută o replică a Fontaine aux Serpents, un obiect decorativ pe care Hugo l-a luat cu el în timpul exilului pe insula Guernsey.

Salonul chinezesc/ foto: Pierre Antoine

Maison de Victor Hugo dispune acum și de o aplicație, numită „Chez Victor Hugo”, care constă într-un ghid audio în șase limbi. Aplicația include tururi adaptate pentru copii și pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere.

Maison de Victor Hugo este unul dintre singurele muzee din Franța care îndeplinește toate cele patru categorii ale schemei naționale de acreditare pentru turism și dizabilități, ceea ce înseamnă că este pe deplin accesibil persoanelor cu dizabilități fizice sau psihice sau cu deficiențe de vedere sau auz.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *