Skip to content
Carol Popp de Szathmari Razboiul Crimeii

Carol Popp de Szathmári, primul foto-jurnalist de război din lume

Carol Popp de Szathmári s-a născut pe 11 ianuarie 1812, adică în urmă cu exact 209 ani, la Cluj, pe când Transilvania se afla sub ocupația Imperiului Austro-Ungar. Ulterior s-a mutat la București, devenind și primul fotograf de artă din România. Istoricii îl consemnează atât ca cetățean austro-ungar, cât și român.

Pe lângă realizările sale fotografice care au reprezentat niște premiere mondiale pentru acele vremuri, Carol Popp de Szathmári a fost și pictor și grafician.

Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro

A studiat prima dată Dreptul la Cluj, însă prima sa vizită la București avea să îi schimbe viața. În plan personal, schimbarea a venit după ce s-a îndrăgostit de Maria Văcărescu, a doua soție a prințului Gheorghe Bibescu. Iubirea pentru aceasta l-a determinat să meargă în Țara Românească în anul 1831.

A studiat pictura la Roma și la Viena, iar din 1843 a început să realizeze la București primele daghereotipii (imagini fotografice obținute prin daghereotipie, prima tehnică fotografică reușită). De altfel, imaginile pe care acesta le-a surprins în București sunt și în prezent unele dintre cele mai importante documente care ne arată orașul de altădată.

Imagine surprinsă de pe Dealul Mitropoliei, Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro

Vestea prezenței sale la București s-a răspândit rapid printre cei din lumea bună, astfel că a primit numeroase comisioane pentru a realiza portretele personalităților, atât ca pictor cât și ca fotograf.

Hanul lui Manuc, Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro
Hanul lui Manuc, Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro

Printre numele celebre pe care le-a portretizat se numără Alexandru Ioan Cuza, Principele Carol I, I. C. Brătianu, Ștefan Golescu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tăttărescu sau Petrache Poenaru.

Carol I, de Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro

Însă numele său avea să devină celebru la nivel mondial după 1854, când a realizat primul reportaj fotografic din timpul unui război. A participat ca fotograf la Războiul Crimeii, cunoscut și ca războiul ruso-turc. Acesta a reușit să surprindă în imagini atât tabăra rusă, cât și pe cea otomană, în frunte cu Omar Pașa.

Pentru realizările sale fotografice, în anul 1855 a fost medaliat de regina Angliei, împăratul Austriei, împăratul Napoleon al III-lea al Franței și regele Spaniei.

Osman Pașa  și liderii turci în Războiul Crimeii,  Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro
Osman Pașa și liderii turci în Războiul Crimeii, Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro
Cazaci în Războiul Crimeii, Carol Popp de Szathmári/ sursa: szathmari.ro

Carol Popp de Szathmári a înființat la București, în 1860, Bukuresti Magyar Közlöny, primul centru cultural maghiar din Țara Românească.

A murit în 1887 la București. Fiul său, Alexandru Satmari a preluat de la tată pasiunea pentru pictură. A studiat la București cu Theodor Aman și Gheorghe Tăttărescu, dedicându-se apoi în special restaurării de picturi, precum și realizării de decoruri de teatru.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *