Skip to content

Bulandra difuzează în această seară un spectacol istoric: “Hamlet”, regizat de Liviu Ciulei, cu Marcel Iureș în rol principal

foto: Bulandra/ Facebook

Teatrul Bulandra a dedicat săptămâna aceasta marelui regizor Liviu Ciulei, redând publicului spectacole istorice pe care acesta le-a montat la Bulandra.

În această seară, de la ora 19:00, iubitorii de teatru din România vor putea să vadă pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra spectacolul Hamlet, de William Shakespeare, în regia lui Liviu Ciulei.

Liviu Ciulei: ”Punerea în scenă la Teatrul ”Bulandra” a spectacolului ”Hamlet”, în anul 2000, a fost o alegere provocată de mai mulți factori: în primul rând, justificată sau nejustificată, o afecțiune pe care o am pentru Teatrul ”Bulandra” și pe care am purtat-o în mine în momente de vârf ale teatrului, în momente grele, în diferite perioade, și justificată și de faptul că ”Hamlet” este una dintre operele cele mai însemnate ale literaturii dramatice universale. Poate, nu știu dacă nu cumva cea mai complexă, cea mai deschizătoare de drumuri din anul 1600 până azi.

Am ales ”Hamlet” pentru că este o piesă mare ca o simfonie, este, pentru cel care încearcă să o realizeze, o întrecere cu el însuși, nu se reduce la a-ți aplica cunoștințele profesionale. Cu cât o piesă este mai mare, cu atât sub frază există mai multe sectere.Descifrarea acestor subtexte, cum se cheamă în mod obișnuit, în ”Hamlet” este infinită (…) și depinde de capacitatea noastră de a le descifra, cât mai multe dintre ele, niciodată toate.”

Marcel Iureș: “E foarte greu să formulezi cuvinte esențiale sau stări esențiale ca bucurie, o suprarealitate sau un fel de suprarealism care dă în fantastic în maniera de lucru, în valoarea indicibilă a lucrului la detaliu, la energia consumată cu excepțională știință a eficienței, în a găsi măsura infinitezimală chiar uneori subliminală a unui gest, a unei sugestii, a unui sfert de privire, a unei poziționări. E vorba de o artă în care sunt invitat”.

Valeria Seciu: “Când am început a-i spune ”maestre” s-a crispat. A sta în preajma lui Liviu Ciulei poate să-ți schimbe viața. Te poți uita la tine din nou, încerci să te vezi, să te uiți cu asprime, chiar într-un mod crud, spre clișeele tale, spre ceea ce ai făcut până la un moment dat. Acest rol a însemnat o imensă trudă în care se poate vorbi nu despre concepție, ci despre verb, despre predicat, despre valori. El ne dă o lecție de teatru, o lecție de viață.”

Distribuția:

Marcel Iureș (Hamlet)
Victor Rebengiuc / Dan Aștilean (Claudius)
Ion Cocieru (Fantoma Tatălui lui Hamlet, Actorul principal)
Valeria Seciu (Gertrude)
Ion Pavelescu (Polonius)
Ștefan Bănică Jr. (Laertes)
Adriana Titieni (Ofelia)
Andrei Aradits (Horatio)
Răzvan Vasilescu (Rosencrantz)
Cornel Scripcaru (Guildenstern)
Igor Chistol / Vlad Zamfirescu / Claudiu Stănescu (Fortinbras)
Valentin Popescu (Voltimand)
Mihai Cibu (Cornelius)
Șerban Pavlu (Marcellus)
Gheorghe Ifrim (Bernardo)
Costel Cașcaval (Francesco)
Petre Lupu (Osric)
Răzvan Săvescu (Reinaldo)
Irina Petrescu (Actrița principală)
Mihai Constantin (Groparul)
Adrian Ciobanu (Al doilea actor, Al doilea gropar)
Silviu Geamănu (Un preot, Al treilea actor)
Alina Berzunțeanu, Oana Tudor (Doamnele de onoare)
Mircea Gogan (Un domn, Un marinar)

🎭 Decorul: Octavian Neculai
🎭 Costumele: Nina Brumușilă

🎭 Muzica: Ildiko Fogarassy

🎭 Data premierei: 15 iunie 2000


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *