București a fost recunoscut de Germania drept “ghetou deschis” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

foto: București, 21 iunie 1944, Willy Pragher

Evreii persecutați în București în timpul celui de-al Doilea Război Mondial vor beneficia de compensații suplimentare, după ce guvernul federal german a recunoscut recent capitala României drept „ghetou deschis”.

Bucureștiul va fi inclus pe o listă în care sunt consemnate toate locurile recunoscute drept „ghetou” în reglementările privind compensațiile și pensiile.

Decizia a fost adoptată pe 5 noiembrie de către guvernul german și a fost posibilă datorită celor mai noi constatări ale unui raport recent elaborat de Centrul israelian de cercetare și comemorare a Holocaustului Yad Vashem.

Demersul face parte dintr-un amplu program prin care Germania dorește să compenseze suferința provocată poporului evreu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Conform unui comunicat transmis de Ambasada Germaniei la București, „Republica Federală Germania este conștientă de responsabilitatea sa deosebită în urma nedreptăților comise de regimul nazist. Prin urmare, toate guvernele federale au tratat cu prioritate specială acordarea de compensații morale și financiare. Reglementări în acest sens au fost stabilite imediat după încheierea războiului.”

Cu toate acestea, numărul victimelor rămase în viață este extrem de mic, dat fiind că au trecut 76 de ani de la încheierea războiului. Rudele lor pot primi compensații, dar cu anumite condiții. Una dintre ele este ca victima să se fi născut înainte de 1937.

Conform deputatului evreu Silviu Vexler, aproximativ 3000 de urmași ai victimelor ar urma să primească compensațiile financiare. Detalii privind condițiile pot fi găsite AICI.

Anul trecut și alte orașe din România au fost recunoscute drept “ghetouri deschise”: Dorohoi, Brașov, Arad, Ploiești, Timișoara, Buhuși, Brăila, Huși, Deva, Sibiu, Suceava, Turda, Târgu Frumos, Lugoj sau Podul Iloaiei.

Ghetourile deschise sunt considerate orașe locuite de evrei în timpul Holocaustului, aceștia fiind supuși unor restricții de circulație, de muncă sau acces la bunuri necesare, fiindu-le încălcate mai multe drepturi.

Statisticile privind exterminarea și persecutarea evreilor sub regimul lui Ion Antonescu sunt incerte. Conform Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, în țara noastră au fost uciși între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *