foto: lovelost.co
Asociaţia Arden şi Galeria Strata au invitat bucureștenii să contribuie cu un obiect, alături de povestea de iubire și pierdere pe care o poartă, în cadrul unui demers de creare a unui spațiu comun de vindecare şi eliberare.
Poveștile personale a peste 20 de oameni s-au concretizat în expoziția ”Love Lost, Bucharest”, ”dedicată suferințelor din comunitatea noastră, dar, mai ales, procesului care urmează, vindecarea”, transmit organizatorii expoziției.
Totodată, 14 artiști au fost invitați să expună lucrări inspirate de aceeași temă.
„Expoziția a fost gândită sub forma unei experiențe bazate pe contribuția oamenilor, o invitație adresată locuitorilor Bucureștiului de a participa în acest demers colectiv cu un obiect, alături de povestea de iubire și pierdere pe care o poartă. Un obiect înseamnă o legătură, o agățare, un atașament.
Dezgroparea și expunerea sa devin acte de pace, împăcare și asimilare a poveștii care, astfel împărtășită, capătă valențe subconștiente eliberatoare.
Acest proiect este, în toate sensurile și demersurile, o muncă de iubire.”, au precizat organizatorii pe pagina de Facebook Strata Gallery.
Conceptul expoziţiei vine de la Miami, unde un astfel de demers se organizează de șase ani.
„Love Lost, Bucharest a devenit un proiect de suflet pentru noi. După evenimentul din Miami, am simţit că putem avea un impact puternic în comunitate aducând această experienţă cathartică şi în România.”, a transmis Andra Beldean, co-fondator Arden România.

Imagine surprinsă la una dintre edițiile anterioare ale expoziției ”Love Lost, Miami”/ Sursa: lovelost.co
Expoziția, care poate fi vizitată până pe 10 iunie, a debutat pe 21 mai cu un atelier practic în cadrul căruia au fost simbolizate suferința și pierderea prin construirea unor obiecte ‘totem’ și cu workshopul “Iubire, pierdere și atașament din prisma psihologiei transgeneraționale”, susținut de psihologul Yolanda Crețescu.
Până pe 10 iunie bucureștenii au ocazia să participe la alte trei workshop-uri, organizate în cadrul expoziției:
Duminică, 29 mai, orele 15:00 – 18:00 – workshop Return to Yourself. Workshop-ul va fi realizat de Hitesh, profesor de Yoga din India care predă în România de aproximativ 2 ani. Atelierul va începe cu o discuţie liberă despre ataşament şi va continua cu tehnici de respiraţie şi meditaţie. Participanţii vor învăţa metode simple de a trece peste pierdere, anxietate şi stres.

Participanți la atelierul practic din deschiderea expoziției ”Love Lost, Bucharest”, alături de Yolanda Crețescu. Sursa: Facebook/Strata Gallery
Vineri, 3 iunie, orele 18:00 – 21:00 – workshop Storytelling, realizat de Iulian Tănase, în care participanţii vor învăţa cum să îşi contureze propriile poveşti într-un mod cât mai autentic şi natural.
Vineri, 10 iunie, orele 20:30 – 23:30 – workshop Beyond the Sunset. Cosima Opârtan şi Paula Dunker propun participanţilor un atelier performativ care mizează pe puterea benefică a sunetului însoţit de practica corporală ghidată.
Accesul în cadrul atelierelor este limitat, iar participarea se face în limita locurilor disponibile.
În plus, vizitatorii pot interacţiona cu obiectele expuse prin intermediul unei aplicaţii. Colectând poveşti şi emoţii, utilizatorii pot să-şi genereze propria artă digitală unică, pe baza experienţei din spaţiul expoziţional, care poate fi transformată într-un NFT.
Expoziţia poate fi vizitată gratuit până pe 10 iunie, de marţi până vineri, în intervalul 16:00-20:00, şi sâmbăta, între orele 14:00 şi 18:00, la Galeria Strata, pe strada Parângului 76.