Skip to content

Bonțida și Electric Castle, o poveste despre oameni

foto: Sorin Tănase, Alexandra Tănăsescu

În 2013 avea loc prima ediție Electric Castle, un festival de muzică organizat într-un loc inedit din mediul rural românesc.

De atunci, români din toate colțurile țării au început să audă de “Bonțida”, comuna care găzduiește Electric Castle, și de Castelul Banffy, cel care a inspirat și numele festivalului.

Dacă la prima ediție, Electric a strâns aproximativ 32.000 de particianți, în 2019, ultima ediție anterioară pandemiei, a atins un număr de peste 200.000 de spectatori, în toate zilele festivalului.

Pe măsură ce evenimentul s-a dezvoltat, același lucru s-a întâmplat și cu micuța localitate în care trăiesc laolaltă români, etnici maghiari și etnici romi. Localnicii s-au trezit deodată cu mii de tineri care aveau nevoie de cazare și mâncare și s-au adaptat unor experiențe pe care nu le mai trăiseră vreodată.

9 ani mai târziu, Bonțida s-a transformat. Au apărut rețelele de canalizare, străzile au fost asfaltate, iar Castelul Banffy trece printr-un proces amplu de restaurare.

Și viața localnicilor s-a schimbat. Unii au reușit să-și dezvolte casele, alții lucrează la festival sau au deschis mici afaceri cu mâncare pe perioada Electric.

Însă dincolo de aspectele practice, festivalul a dat naștere unor povești greu de cuantificat.

Legăturile umane create la Electric Castle, între oameni din generații și medii complet diferite, stau dovadă că un eveniment cultural poate să creeze punți acolo unde politica a eșuat să o facă.

***

Pe domnul Tibi din Bonțida l-am cunoscut acum 6 ani, când ne-a cazat pe mine și pe prietenii mei în micuța sa casă, de o cameră, o bucătărie și o baie, aflată la câteva sute de metri distanță de Castel.

Domnul Tibi din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Domnul Tibi din Bonțida/ foto: Cultura la dubă

Era ediția din 2016, a doua de după experiența celebră din noroi, din 2015, când credeam că mai rău de atât nu se poate. Însă în 2016 a plouat mai mult ca oricând, încât nici cizmele de cauciuc nu mai ajutau, fiindcă și în ele aveam apă strânsă.

Cu toate acestea, Electric Castle a fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite în țara noastră, iar ceea ce părea un impediment a căpătat un farmec greu de egalat.

Electric Castle 2015/ foto: Electric Castle
Electric Castle 2015/ foto: Electric Castle

Domnul Tibi a contribuit deciziv la această poveste, iar acum nu ne mai putem imagina Electric Castle fără clipele petrecute în curtea casei sale.

“Pentru mine să fii om e cel mai important lucru. Că ești din București, că ești din Cluj, nu contează nația, contează să fii om.”

Așa începe domnul Tibi interviul pentru Cultura la dubă. L-am vizitat acum câteva zile, cu două săptămâni înainte ca festivalul să reînceapă. Nu ne mai văzusem de 3 ani, dar parcă trecuseră doar trei zile.

Ne-a așteptat cu ceea ce știa cu ceea ce știa deja că ne place – slănină și roșii de grădină.

Masă la Domnul Tibi/ foto: Cultura la dubă

De altfel, mulți localnici au primit tinerii veniți la festival ca pe proprii musafiri și au pus pe masă tot ce aveau în casă.

„În cazul meu, eu i-am întrebat ce ar dori să le ofer și toți au vrut ceva de-al casei, adică slănină, legume din grădină, caș. Au fost foarte mulțumiți de ce le-am oferit. Să nu mai vorbesc de jinarsul de prună.

Aici, la noi, în Ardeal, țuica asta de prune se cheamă jinars. La început le-a fost tare greu că au zis că i-am otrăvit, dar le-am zis că nu-i otravă. Deci primu-i mai greu, după aia se duc.

Unii vin cu porumb, alții vin cu ceva dulce, deci fiecare încearcă, pe perioada festivalului, să ofere ceva. Cine poate să facă ceva, face.

Alții fac cafelele, alții plăcinte. Am auzit pe alții că au tăiat chiar un porc. Bine, ei aveau mai mulți cazați ca mine, dar mi-au zis, “Nea Tibi, eu tai un porc.”

Alții fac grătare. Deci mai ales în ultima zi, deci sâmbătă seara, aproape la fiecare casă vezi fumul.

Oamenii sunt mulțumiți pentru că și ei, la rândul lor, fac un ban. Și banii ăștia ajută la ceva. Eu poate îmi iau două-trei baxuri de BCA să-mi termin casa, alții își iau lemne de foc, că sunt foarte scumpe lemnele.”

Panou în centrul Bonțidei/ foto: Cultura la dubă
Panou în centrul Bonțidei/ foto: Cultura la dubă

De când cazează turiștii veniți la Electric Castle, localnicii din Bonțida și-au dat seama că poate fi o sursă de venit importantă, așa că au început să reinvestească banii câștigați tot în case.

Iar alții, indiferent de vârstă, lucrează cu ziua pe timpul festivalului.

„Înainte nu era chiar așa super, nu aveam turiști, castelul era murdar, nu era nicio organizare, nu era curățenie înăuntru.

Castelul Banffy în 2018/ foto: Tripadvisor
Castelul Banffy în 2018/ foto: Tripadvisor
Castelul Banffy în 2022/ foto: Cultura la dubă
Castelul Banffy în 2022/ foto: Cultura la dubă

Cu banii câștigați la Electric ne cumpărăm lemne, mai repari un pic una alta prin casă, o zugrăveală. Mulți și-au mărit casele pentru a primi mai mulți oameni.

Foarte mulți lucrează ca pază la parcări și la curățenie, la firma de salubritate. Apoi o să ducă oameni și la Untold, tot pentru curățenie. Se dau 200 de lei pe zi.”, ne povestește de această dată domnul Damian, pe care l-am întâlnit la o terasă din centrul comunei.

Domnul Damian din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Domnul Damian din Bonțida/ foto: Cultura la dubă

Bonțida rămâne un loc al contrastelor. Cât ne plimbăm pe străduțe, trec pe lângă noi căruțe, mașini sau bicicliști.

Pe bicicletă remarcăm chiar un bătrânel care poartă vestă cu Electric Castle.

Îl cheamă Alexandru și e fericit că are ocazia să lucreze deja, cu câteva săptămâni înainte, la paza festivalului, fiindcă orășelul Electric e în curs de ridicare.

Fericită e și Demetra, o adolescentă de 16 ani, care ne zice că abia așteaptă festivalul fiindcă atunci nu o să se mai plictisească în comună.

„Localnicii nu au intrare liberă la festival, dar primesc brățări de la primar. Nu prea știu trupele, dar mi-a plăcut când a pus cineva manele. Și e fain că măcar în timpul festivalului nu ne plictisim, nu e liniște.”, spune Demetra.

Demetra/ foto: Cultura la dubă

Însă nu toată lumea din Bonțida e încântată de publicul de festival. O localnică pe care o întâlnim la aprozar, a rămas supărată după ce turiștii i-au devastat casa cu noroi. În plus, deși vrea să cazeze în continuare, o deranjează pretențiile de azi:

„Noi o dată pe an am vrea să câștigăm un ban cu cazările astea. Dar acum, cei care sună sunt foarte pretențioși, vor câte o cameră.

Primul an, când s-a deschis festivalul, dormeau ca sarmalele pe jos, pe saltele, n-aveau treabă. Acum au pretenții, vor o cameră pentru o persoană. Sau un cuplu într-o cameră cu baie proprie. Prea multe pretenții au.”

Pe durata Electric Castle, familiile din Bonțida se înghesuie într-o singură cameră și orice alt spațiu din casă rămâne disponibil pentru cazare.

Electric Castle 2019/ foto: Electric Castle
Electric Castle 2019/ foto: Electric Castle

Domnul Tibi, în schimb, și-a pus întreaga casă la dispoziție, iar el a dormit într-o șură din curte.

„Noi, în Ardeal, avem șura poiată. Deci, acolo în poiata aia, bine, că nu sunt animale. Așa cum era, mi-am băgat un pat acolo și de acolo eu urmăream. Adică, atunci când plecau, să închid poarta, când veneau, să deschid poarta.

Ei mă sunau sau mă strigau, dar mai mult stăteam treaz. Am avut și corturi în curte. La mine, omenia e mai sus ca toate!

 Domnul Tibi din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Domnul Tibi din Bonțida/ foto: Cultura la dubă

Nu-mi trebuie mie să mă înbogățesc din chestia asta sau ceva. Dar îmi place că vorbești cu oamenii, îți transmiți de la unul la altul, eu sunt mai în vârstă, ei sunt mai tineri.

Unii localnici evită bucureștenii, că zic că sunt nu știu cum, dar eu am avut doar bucureșteni și am avut niște oameni foarte de treabă, băieți și fete.

Vreau să-i salut pe această cale pe Marius, pe Florin și să le spun baftă, multă sănătate, bucurie!

Și chiar dacă nu e atmosferă, chiar dacă nu e festival, ei pot veni la domnul Tibi din Bonțida oricând. Pentru mine, au fost niște oameni drăguți.”

Electric Castle 2016/ foto: Electric Castle
Electric Castle 2016/ foto: Electric Castle

Ploile de neuitat de la Bonțida au scos ce a fost mai bun din unii localnici. Unii și-au împrumutat propriile cizme de cauciuc tinerilor, au tras cu caii mașinile împotmolite în noroi, iar alții, precum domnul Tibi, au făcut chiar niște gesturi de neuitat.

„Mi-a fost milă de ei că aveau cizme de gumă, eu mă gândesc că am făcut bine, n-am făcut rău: le spălam cizmele, le spălam ciorapii și îi puneam să se usuce. Ei au văzut gestul pe care l-am făcut eu, tot timpul. Și m-au apreciat pentru faptul că sunt om. Le-am oferit slănină din Ardeal, ce-am putut și eu, caș, roșii, legume.”

Cizmele spălate și puse la uscat de domnul Tibi, 2016/ foto: Alexandra Tănăsescu

Iar astfel de gesturi au fost răsplătite tot prin „omenie”, cum zice domnul Tibi:

„Vă spun sincer, când a venit dimineața plecării, i-am găsi măturând și spălau pe jos. Și i-am întrebat, “ce faceți?” și mi-au răspuns:

“Domnul Tibi, noi cum am primit, așa lăsăm înapoi.” Zic sincer, cu mâna pe inimă că așa a fost.”

Cazările la Bonțida costa anul acesta între 100 și 150 de lei de persoană pe zi, în funcție de condiții. Însă astfel de povești, pe care nu le poți trăi la un hotel din Cluj, sunt rare și de neprețuit.

Curtea unei case din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Curtea unei case din Bonțida/ foto: Cultura la dubă

Electric Castle va avea loc între 13 și 17 iulie 2022, la Bonțida.

Terasa Garofița din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Terasa Garofița din Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Depozit de reciclat în Bonțida/ foto: Cultura la dubă
Localnici cu căruța/ foto: Cultura la dubă
Apusul pe strada domnului Tibi din Bonțida/ foto: Cultura la dubă

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *