Bienala timișoreană de arhitectură, manifest pentru mediu. “De ce să folosim mai mult, când ceea ce avem e suficient?”

foto: Beta

O nouă ediție a bienalei timișorene de arhitectură a debutat în vestul țării. Tema generală din acest an este responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are față de mediul construit și față de ce nu e construit încă.

Expoziția „Enough is Enough” prezintă zeci de proiecte – locale și internaționale – realizate de arhitecți care au găsit modalități proprii prin care folosesc ceea ce au deja.

Întrebarea lor a fost: „de ce să folosim mai mult, când ceea ce avem deja este suficient?”. Lucrările evidențiază modalitatea prin care planeta noastră poate fi tratată cu respect și responsabilitate față de mediu, economie și de societate ca un întreg.

Bienala timișoreană de arhitectură Beta este un proiect al Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș, și reflectă determinarea echipei de a modifica modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit. Scopul lor final este de a îmbunătăți procesele prin care ne construim orașele.

Expoziția Bienalei Timișorene de Arhitectură/ foto: BETA
Expoziția Bienalei Timișorene de Arhitectură/ foto: Beta

Unul dinte pilonii bienalei este Expoziția-concurs Beta, care însumează o serie de acțiuni, proiecte, eveimente și expoziții structurate pe baza a trei categorii: Educație, Profesie și Oraș.

Concursul a fost deschis pentru participanți din România, Ungaria și Serbia, iar lucrările competitorilor pot fi admirate în Piața Libertății începând cu 1 octombrie.

Totodată, ca parte importantă a Beta, este și proiectul Privește Orașul, apărut pentru prima dată în 2015, în cadrul Anualei Timișorene de Arhitectură. În 2020, Privește Orașul devine un îndemn de a reconsidera relația cu spațiul public în contextul pandemiei COVID-19,  desfășurat printr-un concurs de fotografie online.

Pe parcursul bienalei, vor exista peste 40 de evenimente, printre care conferințe, proiecții de film, tururi ghidate, ateliere de olărit, fierărie sau pentru copii.

Expoziția Bienalei Timișorene de Arhitectură/ foto: BETA
Expoziția Bienalei Timișorene de Arhitectură/ foto: Beta

De asemenea, vor există și tururi ghidate la Uzina de Apă Urseni, care tratează apa potabilă a orașului din 1912 și care va fi deschisă publicului special pentru acest eveniment.

Beta poate fi vizitată, până în 25 octombrie, la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” din Timișoara, proiecțiile de film pot fi văzute la centrul cultural Faber, instalația „Privește Orașul” va putea fi găsită în Piața Sinaia, iar unele conferințe vor avea loc online.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *