La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare. Anunțul a fost făcut chiar de către inițiatorii legii, câțiva parlamentari USR, care s-au lăudat cu reușita și au lăsat de înțeles că ea intră în vigoare imediat.
În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o vor face și în sesiunea de exemene din luna mai.
Cu excepția Bucureștiului, toate bibliotecile central-universitare din țară amână aplicarea legii, folosindu-se de un articol din Legea Educației care le permite să facă asta.
***
Potrivit legislației, o bibliotecă centrală universitară are ca principali utilizatori studenții, cadrele didactice și cercetătorii din învățământul superior. România are patru astfel de biblioteci: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
De ani buni, cele patru BCU-uri din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern:
• București: eliberare de permis 25 de lei, vizare anuală 10 lei;
• Cluj: eliberare de permis 40 de lei, vizare anuală 10 lei;
• Timișoara: eliberare de permis 30 de lei, vizare anuală 10 lei
• Iași: eliberare permis 35 de lei, vizare anuală 35 de lei
Acest lucru a creat o discriminare între două categorii de studenți. Pe de o parte, studenții din universitățile care dețin o bibliotecă proprie aveau acces gratuit la serviciile lor. Pe de altă parte, studenții din celelalte universități erau nevoiți să apeleze la serviciile bibliotecilor central-universitare și să plătească pentru acest lucru.
Legea nr. 9/2022 vine să elimine această discriminare, adăugând o simplă mențiune în articolul 202 din Legea Educației: „accesul la serviciile bibliotecilor central-universitare se realizează în mod gratuit pentru studenții universităților de stat”.

În realitate, Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022.
Doar Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București a decis să le asigure gratuitatea din prezent. Celelalte BCU-uri din țară le cer în continuare studenților bani din buzunar pentru eliberarea sau vizarea permiselor de acces.
Inițiativa noii legi aparține deputatului USR PLUS Filip Havărneanu și a fost semnată de mai mulți parlamentari din același partid. Pe 6 ianuarie 2022, legea a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Lege nouă de pe 9! Președintele României a promulgat legea privind accesul gratuit al studenților la bibliotecile central-universitare! Astfel, proiectul meu de suflet dedicat studenților români a devenit Legea 9/2022 și intră în vigoare azi, pe 9 ianuarie!”, anunța pe Facebook Filip Havărneanu la acel moment.

Deputatul a dat de înțeles că de la acea dată studenții din învățământul de stat au acces gratuit la toate bibliotecile central-universitare.
În mod normal, o lege intră în vigoare odată ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Însă aceasta se lovește de articolul 5 din Legea Educației:
„Orice modificare sau completare a prezentei legi intră în vigoare începând cu prima zi a anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege.”
Invocând acest articol, bibliotecile central-universitare din Cluj, Timișoara și Iași le cer în continuare studenților să plătească pentru serviciile lor. Însă Legea Educației nu interzice ca o nouă modificare să fie aplicată imediat. De exemplu, BCU București a decis să acorde gratuitate studenților chiar de acum.
Abia după ce a fost contactat zilele acestea de Cultura la dubă, pentru a oferi un punct de vedere referitor la modul haotic în care bibliotecile implementează sau nu legea, deputatul USR Filip Havărneanu și-a modificat postarea de pe Facebook și a precizat că mai durează până legea va fi aplicată.


Acesta a declarat pentru Cultura la dubă: „Nu am avut nici cea mai mică intenție să inducem în eroare studenții și nici să îi punem într-o situație dificilă. Complicata lege a educației, așa cum a fost ea gândită, spune că orice modificare sau completare a ei nu produce efecte juridice pe loc, ci din anul școlar/universitar următor celui în care a fost aprobată modificarea.
Dorința mea a fost să fac acest proiect pentru studenți, a fost unul dintre angajamentele mele față de organizațiile studențești și, după un lung parcurs legislativ, e important că din toamnă va deveni o regula de la care nu se va mai abate nicio bibliotecă.”
Cu excepția celor din Capitală, generațiile actuale de studenți vor trece prin încă două sesiuni de examene plătind taxele practicate de BCU-uri pentru a avea acces la resursele lor.
Deși scopul lor fundamental este să contribuie la educația tinerilor, trei mari biblioteci din România aleg să păstreze încă un an taxele pentru studenți. Pentru că pot. Și pentru că universitățile din România nu mai sunt demult doar centre de învățământ superior, ci niște afaceri cu bani publici.

Reprezentanții BCU Timișoara ne-au transmis că taxa percepută studenților acoperă costurile cardului de acces pe care aceștia îl primesc. Dar inclusiv viza anuală costă, nu doar cardul inițial.
România este țară membră UE și ne aflăm în al doilea an al pandemiei, iar una dintre marile schimbări pe care ar trebui să le implementeze țara noastră este digitalizarea instituțiilor publice.
În plus, centrele universitare ar trebui să inoveze, să genereze schimbări în societate. Însă preferă să păstreze o cartelă de plastic pentru accesul la bibliotecă, în loc să folosească, de exemplu, un cod QR, cum e cel cu care intrăm în magazine.
Directorul BCU Cluj, Valentin Orga, spune într-un interviu pentru Europa Liberă că taxa pe care o dau studenții reprezintă „o sumă de bani ce ne ajuta pe ici, pe colo, să mai acoperim ceea ce ne doream să facem și bugetul primit de la minister nu acoperea”. Într-o țară în care educația ar conta cu adevărat, studenții nu ar trebui să acopere din propriul buzunar lipsurile unei biblioteci oricum finanțate din bani publici.
În momentul de față, legea menită să elimine discriminările între studenții români cu privire la accesul la resurse educaționale a ajuns, de fapt, să le adâncească, în funcție de centrul universitar unde studiază aceștia.
În plus, nimeni dintre legiuitori nu a luat în considerare să includă și studenții universităților private la această gratuitate, deși o parte din banii pe care aceștia îi achită pentru studii ajung la stat.
Legea privind accesul gratuit pentru studenții universităților de stat la bibliotecile universitare va intra efectiv în vigoare începând cu anul universitar 2022-2023.