Skip to content
Banksy mural Ucraina

Banksy a creat un nou mural pe o clădire distrusă din Ucraina

foto: Ed Ram/Getty Images

Artistul britanic Banksy, cunoscut pentru lucrările sale de artă stradală, a confirmat că este autorul unui mural descoperit săptămâna aceasta pe zidurile unei clădiri distruse de bombardamente în orașul ucrainean Borodeanka. Muralul înfățișează o balerină care pare să stea în mâini pe rămășițele clădirii.

Banksy a postat pe Instagram o serie de trei fotografii cu muralul surprins de la diferite distanțe, dezvăluind treptat cât de mică, dar rezistentă este balerina în raport cu dimensiunea clădirii și a distrugerii.

Banksy și mica balerină la baza clădirii
A treia dintre fotografiile postate de Banksy arată mica balerină la baza clădirii/ foto: Banksy

Orașul Borodeanka, aflat la circa 50 de kilometri de capitala ucraineană Kyiv, a fost ocupat de trupele ruse chiar din primele săptămâni ale războiului, dar eliberat în aprilie. La acel moment, reporterul BBC aflat la fața locului spunea că distrugerile sunt cele mai masive din câte văzuse în țară. De asemenea, autoritățile ucrainene transmiteau că forțele ruse ar fi bombardat intenționat zone ale orașului locuite de civili.

Speculații cum că Banksy a ajuns în Ucraina au apărut de câteva zile, pe măsură ce au fost descoperite mai multe muraluri în diferite puncte ale țării. Deocamdată, artistul a confirmat doar apartenența lucrării care întruchipează balerina.

Alt mural apărut în Borodeanka, dar încă nerevendicat, arată un copil care răstoarnă un bărbat într-un meci de judo. Cum Vladimir Putin este cunoscut ca pasionat al acestui sport, unii observatori au interpretat muralul ca o reprezentare a Ucrainei, combatantul în aparență mic, în luptă cu conducătorul rus.

Mural din Borodeanka, presupus a fi al lui Banksy
Mural din Borodeanka, presupus a fi al lui Banksy, dar neconfirmat/ foto: Ed Ram/Getty Images

Un al treilea mural, la rândul lui nerevendicat, a fost găsit și în orașul Irpin, la 25 de kilometri de capitala ucraineană. De această dată e vorba despre o gimnastă care flutură o panglică în aer, menținându-și echilibrul pe o gaură din zidul clădirii pe care a fost pictată.

Mural din Irpin
Mural din Irpin, presupus a fi al lui Banksy, dar neconfirmat/ foto: Ed Ram/Getty Images

Banksy este pseudonimul unui artist din Marea Britanie, a cărui identitate rămâne necunoscută. El s-a făcut cunoscut prin graffiti-uri subversive, cu teme sociale și politice, pe care le-a realizat pe străzi, ziduri și poduri din întreaga lume. La sfârșitul anului trecut, a anunțat inclusiv că strânge fonduri pentru a transforma o fostă închisoare din orașul englez Reading în centru cultural.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *