Skip to content

Banca Săsească din Brașov, monument istoric de importanță națională, a fost restaurată

foto: Primăria Brașov

Clădirea istorică a fostei Bănci Săsești din Brașov a trecut printr-un amplu proces de restaurare care a durat 3 ani și jumătate. Fațada a fost readusă la forma inițială, construită în 1906.

,,A fost prima clădire din oraș construită cu scopul precis de a fi bancă, cu un program arhitectural conceput după principiile moderne ale arhitecturii 1900, adaptând clădirea la funcția sa, răspunzând celor trei necesități ale vremii: funcțional – confortabil – estetic.

Banca Săsească, 1941/ foto: orasulmemorabil.com

Clădirea a fost proiectată în 1905 de arhitectul local Albert Schuller (1877 – 1948), care tocmai se întorsese în 1903 de la studiile din München, de unde a adus la Braşov principiile Jugendstil, având o contribuție majoră la imaginea arhitecturală a orașului în prima jumătate a secolului XX.

A proiectat o casă de colț cu două etaje, propunând un program arhitectural modern care trebuia să rezolve cele două funcții ale clădirii: bancă și apartamente. Fiecare dintre aceste funcții avea nevoie de poziția sa și de aranjarea sa în spațiu.

Modernitatea clădirii constă în conceperea acesteia după cele două principii esențiale ale arhitecturii anului 1900 care vor pune bazele arhitecturii moderne: principiul utilității și principiul funcției organice”, a explicat Anca Maria Zamfir, în studiul „Arhitectură Bancară  – Banca Naţională (Săsească) din Braşov – O clădire Jugendstil“.

Banca Săsească înainte de restaurare/ foto: Monitorul Expres

Potrivit Primăriei Brașov, mai sunt de finalizat lucrările la ancadramentul de la ușa de intrare de pe strada Republicii și de montat coarnele de cerb care dădeau identitate acestei clădiri.

Banca Săsească este inclusă pe lista monumentelor istorice de importanță națională.

Banca Săsească, iulie 2022/ foto: Primăria Brașov

Aici a fost sediul Băncii Naționale Săsești până în 1929, când a devenit Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor ’90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Proiectul de restaurare a costat 3,4 milioane de euro și a fost finanțat cu bani de la bugetul local.

Primăria Brașov nu a transmis momentan ce întrebuințare va da clădirii, odată ce această va fi redeschisă.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *