Skip to content

Azi se împlinesc 75 de ani de la înființarea Teatrului Evreiesc de Stat. Maia Morgenstern: “Cartierul evreiesc a dispărut, a fost demolat. TES a rămas în picioare, în furtună.”

foto: Oana Monica Nae

Teatrul Evreiesc de Stat din București aniversează azi 75 de ani de la înființare. Cu această ocazie, actrița Maia Morgenstern, manager al instituției, a transmis un mesaj emoționant în care a relatat cum a început colaborarea sa cu Teatrul Evreiesc și cum a rezistat acesta de-a lungul timpului.

Redăm mai jos textul publicat pe pagina sa de facebook.

“Un adăpost

O dată s-a întâmplat așa, alta dată, altfel. Odată, demult așa a fost…

…ploua foarte tare. Dar foarte. Țin minte, de parcă ar fi fost ieri. Ploua și eu treceam p’acolo. Aveam, cred, ceva treabă prin cartier. Mă trimisese bunicul, poate. Să caut ceva… niște prăjiturele speciale, poate altceva. Primii struguri?! Cine mai știe? Sau poate umblam creanga prin cartier: nu-l știam, nu-mi era familiar, aproape necunoscut. Mă atrăgea și mă speria cu labirintul ăla de străduțe, cu casele lui (cam in paragină), ascunse pe jumătate în spatele vegetației lăsată la vedere (cam neingrijite) din curțile îngrămădite. Bănănăiam. Inventam povești, umpleam cu personaje adevărate (în capul meu!) și întâmplări posibile ( din cele auzite de mine pe-acasa, pe jumătate șoptite, pe jumătate subîntelese!), sau imposibile.. umpleam cu povești clădirile pe lângă care treceam. Nu știam, nici eu, poate nici alții, că în curând vor dispărea cu totul; cu poveștile inventate, cu poveștile și întâmplările adevărate, dureroase sau banale. Vesele sau triste. Cartierul Evreiesc avea să fie demolat.

În fine. Mă plimbam și croșetam tot felul de…Și deodată m-a prins ploaia. O ploaie de vară, violentă, neașteptată. Cotropitoare. Trebuia să mă adăpostesc. Eram complet nepregătită. Nu tu umbrelă, nu tu…Trebuie să-mi găsesc un adăpost, măcar până trece ploaia. Teatrul Evreiesc de Stat, acolo.

Arhiva Teatrului Evreiesc de Stat

Nu avem nicio intenție să intru. Părea pustiu. Tăcut. Adormit. Întunecat. Afară era furtună. O furtună de vară. Iar vara stagiunea e închisă, așa stiam. Teatrul e închis. Numai un pic să mai stau afară, în dreptul streșinii, să nu mă ude ploaia.

Cineva m-a poftit înăuntru, cred c-am intrat. Să mă adăpostesc de ploaie. Un adăpost, atât. Teatrul e în vacanță?

Nu, mi-au răspuns noi jucăm și peste vară. Stagiunea estivală.

Apoi au mai trecut niște ani. Bunicii erau demult plecați. Eu am căzut la examenul de admitere. Eram căzută rău și mă durea. Să plec de-aici, să fug cât mai departe. Atâta îmi doream: să nu mai aud de nimeni și de nimic. Vino la noi, mi-a spus cineva. Nu mai știu cine. Vino la TES! – m-a poftit.

– Ce, ce crez! Ce îți închipui acum? Că sunt în căutarea unui adăpost?! – am răspuns cu furie. Era furtună în mine. Un adăpost?!

– Cine știe?! Poate.

– Și ce?! Teatrul Evreiesc de Stat e un adăpost?!? – am adăugat eu cu obida, cu amărăciune. – Un adăpost?!

– Cine știe?! Poate! Se prea poate

Un adăpost! Și asta-i rău?!?

Teatrul Evreiesc de Stat mi-a devenit casă și familie. Cartierul Evreiesc a dispărut, a fost demolat. Peste noapte, mai dispărea o casă, o stradă, o pagină de istorie. TES a rămas în picioare, în furtună. Drept, Tăcut, Demn. Puternic. Nu a fost demolat.

Un adăpost pentru visurile noastre, pentru speranțe, pentru aspirații. Pentru poveștile noastre: trăite sau inventate. Auzite. Păstrate. Adăpostite de furtuni și vreme rea. Transmise din generație în generație.

Teatrul Evreiesc de Stat 75 de ani.

Arhiva Teatrului Evreiesc de Stat

În vremuri de restriște, în vremuri de tristă amintire, mai vechi si mai noi, Teatrul Evreiesc a fost adăpost pentru artiști. De toate felurile, de toate soiurile, din toate timpurile. Adăpost.

A fost odată, a fost o dată, a fost și altă dată.”

Potrivit site-ului TES, istoria Teatrului Evreiesc din România începe acum 146 de ani, la Iași, în grădina de vară “Pomul verde”, când artistul şi scriitorul Avram Goldfaden a fondat primul teatru evreiesc profesionist din lume, prezentând un spectacol cu propria sa trupă.

Una dintre primele cronici la spectacolele lui Goldfaden a fost scrisă chiar de către Eminescu.

Teatrul Evreiesc de Stat din București/ foto: TES

În anul 1948 a fost înființat Teatrul Evreiesc din Bucureşti, iar în 1954-1955 clădirea a fost renovată în forma care s-a păstrat până astăzi.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *