Skip to content

Azi se deschide Timișoara Capitală Culturală Europeană. Retrospectiva Victor Brauner și conferința lui Peter Sloterdijk sunt în centrul atenției

  • by

Ceea ce trebuia să fie inițial Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană începe azi, 17 februarie 2023, cu 2 ani întârziere. Timișoara devine astfel un hub cultural european, care până la sfârșitul anului își propune să atragă milioane de turiști prin expoziții, spectacole sau conferințe.

În același timp, Timișoara 2023 este o oportunitate pentru infrastructura culturală a orașului, fiind alocate fonduri publice pentru restaurarea cinematografelor de artă, a unor clădiri de patrimoniu și muzee.

Doar în weekendul de deschidere, 17-19 februarie, vor avea loc 130 de evenimente culturale, pentru desfășurarea cărora vor ajuta 200 de voluntari. Evenimentul oficial de deschidere este regizat de Bobi Pricop.

Ceremonia de gală va începe la ora 17.00 și va avea loc la Palatul Culturii. Apoi, în Piața Unirii vor începe concertele la care sunt așteptați peste 20.000 de spectatori. Vor urca pe scenă Implant pentru refuz, Taraf de Caliu și Dj-ul Fritz Kalkbrenner.

Expozițiile sunt deschise începând din această dimineață. Cea mai importantă este restrospectiva Victor Brauner, prima de acest gen dedicată unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români, deschisă până pe 28 mai la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” aduce în fața publicului circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente) menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Victor Brauner.

Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centrului Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate.


„Ne bucurăm că Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine, reunind, printre altele, aproape patruzeci de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă
Modernă și documente din colecții de arhivă. Această expoziție extinde o colaborare cu Timișoara inițiată în 2021 cu expoziția ‘Infra-Noir’, cu sprijinul Fundației Art Encounters”
, a spus Laurent Le Bon, președintele Centrului
Pompidou

O altă expoziție importantă care poate fi văzută începând de azi până pe 30 aprilie este Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului, proiectul artistei și cineastei Adina Pintilie, care a reprezentat România la Bienala de la Veneția în 2022.

Expoziția marchează cea mai recentă etapă a cercetării sale de lungă durată asupra politicii și poeticii intimității și corpului, dezvoltată prin multiple limbaje artistice și îmbrățișând un „împreună” dincolo de granițe și binarități.

Artista a realizat o serie de lucrări noi, o instalație video six-channel, a sculptură cinematografică și o instalație VR, care sunt prezentate pentru prima dată în România de Kunsthalle Bega, în deschiderea Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Programul complet al expozițiilor poate fi consultat AICI.

Sâmbătă, 18 februarie, cel mai important eveniment va fi conferința susținută de filosoful german Peter SloterdijkIdei care schimbă lumea.

Peter Sloterdijk

Peter Sloterdijk este unul dintre cei mai cunoscuți și inovativi filosofi contemporani. Revistele Foreign Policy și Prospect Magazine îl desemnează în clasamentul celor mai influenți 100 de intelectuali publici. Duminică, 19 februarie, acesta va purta un dialog public cu regizorul și scriitorul român Andrei Ujică, în Aula Magna a Universității de Vest.

Programul detaliat al acestui weekend este disponibil AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *